Sezona je svežih smokava, pa zašto ne biste iskoristili priliku da napravite ukusan kolač, koji se pritom pravi veoma jednostavno. Patišpanj koji je mekan kao duša, u kombinaciji sa voćem i orasima koji krckaju pri svakom zalogaju, postaće jedan od vaših omiljenih poslastica. Nije vam potrebno nikakvo prethodno iskustvo, jer uspeva i početnicima, a kuća će vam zamirisati poput najlepše postastičarnice.
Sastojci:
300 g svežih smokava
100 g oraha
150 g maslaca
140 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
3 jajeta
1 kašičica ekstrakta vanile
100 g šećera
100 g žutog šećera
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Maslac na sobnoj temperaturi dobro umutite sa šećerom, a zatim dodajte jaja i ekstrakt vanile, pa sve zajedno još jednom kratko umutite. U tu smesu u dva navrata dodajte brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo i cimetom. Na kraju ručno umešajte sitnije naseckane orahe i smokve. Kolač pecite na 180 stepeni, oko pola sata, a možete da proverite da li je gotov kada čačkalicom ubodete u sredinu, a ona ostane suva. Ohlađen kolač po želji pospite šećerom u prahu isecite na parčiće i poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem