Padobranci su starinski kolač od puslica koje su spojene kremom od čokolade. Mnogi u šali kažu da su ovi kolači preteča francuskih makaronsa, a recept za padobrance je imala svaka domaćica u bivšoj Jugoslaviji. Čak su se i mnoge komšinice uzmeđu sebe takmičile čiji će biti lepšeg oblika i ukusniji. Nije poznato kako su kolačići dobili ovo neobično ime, ali najvažnije od svega je da njihov ukus vraća u neka stara i srećnija vremena. Napravite padobrance po starinskom receptu iskusnih domaćica i uživajte uz šoljicu kafe.

  • Sastojci:
  • Za puslice:
  • 3 belanceta
  • 300 g šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • sok od limuna
  • Za fil:
  • 3 žumanceta
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 125 g putera
  • 100 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Belanca čvrsto umutite sa šećerom, a kada počne da se pravi sneg dodajte 2 kašike limunovog soka, pa još malo umutite tako da dobijete čvrst šlag. Na kraju pažljivo ručno umešajte mlevene orahe. Malom kašičicom ili pomoću šprica oblikujte manje loptice i ređajte puslice na podmazan pleh ili stavite papir za pečenje. Trudite se da budu što manje i da ostavite veći razmak između svake puslice, jer će u toku pečenja narasti. Pecite ih u rerni na 150 stepeni oko pola sata. Vodite računa da vam puslice ostanu što belje. Dok čekate da se puslice osuše pripremite fil. U činiji dobro umutite žumanca sa šećerom u prahu, pa dodajte omekšali puter i čokoladu koju ste otopili na pari. Ohlađene puslice filujte kremom i spajajte po dve, kao što se radi za vanalice. Potrebno je da padobranci malo odstoje pre služenja, da bi malo omekšali.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE