Baklava je na ovim prostorima omiljena poslastica od davnima. Pita zalivena slatkim sirupom i filovana najrazličitijim nadevima, a kod nas su naomiljenije ona sa orasima i suvim šljivama. Priprema baklave je vrlo jednostavna samo je bitno da ispoštujete male cake iskusnih domaćica. Da bi vam baklava ispala dobro i upila sav preliv potrebno je da sirup bude hladan, a baklava vruća. Napravite baklava rolnice sa suvim šljivama po starinskom receptu i uživajte u svakom zalogaju.

  • Sastojci:
  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 500 g suvih šljiva
  • 1 kašičica cimeta
  • malo ulja
  • Za preliv:
  • 400 g šećera
  • 400 ml vode
  • 1 limun

Priprema:

Suve šljive na kratko potopite u vodu, ocedite ih i isecite. Poređajte 4 kore jednu preko druge, a svaku poprskajte sa malo ulja. U jedan kraj poređajte suve šljive, pospite ih cimetom, pa zamotajte u rolat. Postupak ponovite i sa preostalim korama. Ređajte ih u nauljen pleh. Odozgo svaki rolat malo premažite uljem. Isecite na parčiće i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite dok kore ne porumene. Za to vreme pripremite preliv. Šećer i vodu sipajte u šerpicu, pa kuvajte na umerenoj vatri uz povremeno mešanje oko 15 minuta. Na kraju dodajte limun isečen na kolutove. Ostavite da se sirup ohladi. Kada je baklava pečena, odmah je prelijte ohlađenim sirupom. Najbolje bi bilo da je ostavite preko noći da u potpunosti upije sirup i da je tek onda služite.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE