Cimet rolnica (takođe poznata i kao pužić od cimeta ili zemička sa cimetom) je slatka rolnica koja se obično služi u severnoj Evropi (uglavnom u Skandinaviji) i Severnoj Americi. One imaju i svoj nacionalni dan koji se obežava 4. oktobra u Švedskoj. Pripremaju se od testa, koje se premazuje filom, valja u veliku rolnu pa seče na manje koje se potom peku ili prže. Kada su gotove prelivaju se belom glazurom.
- Sastojci:
- za testo:
- 4 šolje brašna + 3 kašike
- pola šolje šećera
- prstohvat soli
- 85 g putera + 3 kašike
- 1 šolja mlakog mleka
- 7 g instant kvasca
- 1 jaje
- Za punjenje:
- 1 šolja smeđeg šećera
- 2 kašike cimeta
- 84 g omekšanog putera
- Za glazuru:
- 120 g krem sira
- 90 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 kašike mleka
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer i so. U posebnoj posudi pomešajte mleko, puter i kvasac. Ostavite mešavinu kvasca da odstoji 10 minuta. Dodajte u mešavinu brašna i zamesite testo. Dodajte jaje i mutite minut. Dodajte 3 kašike putera i mesite 3 minuta dok ne dobijete glatko testo. Prebacite u veliku podmazanu posudu. Pokrijte i ostavite da odstoji na toplom mestu sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Pomešajte sve sastojke za punjenje ( šećer, cimet i puter). Ponovo premesite testo rukama i oklagijom ga razvucite u pravougaonik. Po celom testu rasporedu fil. Uvaljati u rolnu. Isecite na manje rolnice. Stavite u posudu za pečenje, poklopite i ostavite da odstoji još 30 minuta. Zagrejte rernu na 180 C. Pecite 20 minuta ili dok ne porumene na vrhu. Umutiti sve sastojke za glazuru. Prelijte rolnice sa cimetom čim ih izvadite iz rerne. Poslužite toplo.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem