Domaćice u bivšoj Jugoslaviji pravile su razne slatkiše. Bilo je tu popularnih kolača koje i danas viđamo na trpezama poput vanilica, figaro štanglica, krempita, i mnogih drugih. Jedna od najpopularnijih i rado pravljenih poslastica u svim domaćinstvima su bile oblande. One se jednostavno prave, a filove možete birati po želji ili po tome šta trenutno od namirnica imate u kući. U nastavku pročitajte recept za oblande sa suvim smokvama.

  • Sastojci:
  • 400 g šećera
  • 3 dl vode
  • 400 g mlevenih suvih smokava
  • 400 g seckanih oraha
  • oblande

Priprema:

Suve smokve samleti na mašini za meso, orahe sitno iseckati. U šerpu sipati šećer i 3 dl vode, pa ušpinovati. (Neka vri tri do četiri minuta). Skloniti sa vatre, dodati orahe i smokve, sve sjediniti. Vrućim filom premazati jedan list oblande, prekriti drugim listom, ponovo premazati fil, pa pokriti još jednim listom. Pritisnuti težim predmetom i ostaviti na hladnom da se stegne. Sutradan iseći.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE