Četvrtasti kolač od mekanog biskvita obložen čokoladnom glazurom, pa uvaljan kokos nastao je u Australiji, gde je poznat pod imenom Lamington. Ovo je njihov nacionalni kolač, ali ta ista poslastica je jako popularna i u Srbiji i to pod imenomčupavci. Nijedna praznična ili slavska trpeza ne može da prođe bez ovog deserta. Brojne su priče i teorije o nastanku Lamingtona koji ime, po svemu sudeći, duguju istoimenom lordu, guverneru australijske države Kvinslend od 1896. do 1901. godine. Ako volite čupavce, onda ih napravite i na malo drugačiji način i to u obliku trougla. Uživajte!
- Sastojci:
- 4 jajeta
- 250 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 110 ml ulja
- 200 ml mleka
- 250 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašika limunovog soka
- Za glazuru:
- 160 g mlečne čokolade
- 300 ml mleka
- kokos
Priprema:
Jaja penasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, pa sipajte ulje i mleko i sjedinite mikserom. Zatim sipajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Sipajte i limunov sok, pa umutite mikserom. Zatim pleh premažite puterom i sipajte dobijenu smesu. Lepo rasporedite i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 15-20 minuta. Isecite patišpanj u obliku trougla. Istopite čokoladu sa mlekom, pa uvaljajte ivice trougla u glazuru, a zatim i u kokos. Ređajte na tacnu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus