Ako volite ledene kocke, ova verzija sa voćem će vas oduševiti. Najbolja kombinacija čokolade i i kiselih višanja, uz klasičan beli fil... Recept za čistu desetku!
- Sastojci:
- 200 g oštrog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 150 g šećera
- 150 g tamne čokolade
- 100 g maslaca
- 3 jajeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 100 g smrznutih višanja
- Sirup:
- 250 ml vode
- 10 kašika šećera
- Fil:
- 250 g margarina
- 1 l mleka
- 2 kesice vanilin šećera
- 14 kašika brašna
- 8 kašika šećera
- Glazura:
- 150 g crne čokolade
- mleka po potrebi
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C, pa obložite pleh dimenzija 20x20cm papirom za pečenje. U većoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte 100 g šećera i otopljenu čokoladu sa maslacem, pa mutite mikserom dok smesa ne postane glatka. U posebnoj posudi umutite jaja, preostalih 50 g šećera i ekstrakt vanile, pa dodajte smesi sa brašnom i čokoladom. Dobro promešajte. Dodajte smrznute višnje u smesu i pažljivo promešajte. Prebacite smesu u pripremljeni pleh i pecite oko 25-30 minuta, ili dok kolač ne bude gotov. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Sirup: Skuvajte u vodi šećer da se lepo istopi, pa vrelo prelijte preko ohlađenog patišpanja, da dobro upije. Po potebi izbockajte testo čačkalicom, da bolje upije sirup.
Fil: Rastopite margarin u mleku, na tihoj vatri, pa običan i vanilin šećer da se lepo istopi. Kad se margarin istopio, dodajte brašno, i kuvajte nerestano muteći mikserom. Kada se na površini pojave mehurići, kuvati još 5-10 minuta, neprestano muteći, pa skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi. Naneti preko natopljenog patišpanja, pa ostavite da se ohladi. Preko nanesite glazuru (rasopite čokoladu u mleku) i stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne. Seći na kocke.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem