Čizkejk je starinska poslastica koja se pravila još u antičkoj Grkčoj, a obično se služila na svadbama. Kasnije su Rimljani preuzeli recept i ovaj čuveni kolač polako postaje popularan svuda.Originalni recept sadrži nekoliko sastojaka i peče se, ali su Amerikanci napravili jednostavniju verziju ove poslastice i dodavanjem različitih sastojaka joj dodatno obogatili ukus. Predlažemo da probate i recept za čizkejk sa celim višnjama koji je izuzetno lagan i osvežavajuć. Uživajte!  

  • Sastojci:
  • 250 g višanja 
  • 60 g šećera
  • 20 g kukuruznog skroba
  • 300 g mlevenog keksa
  • 100 g putera
  • 100 g krem sira
  • 50 g šećera u prahu 
  • 200 ml slatke pavlake 

Priprema:
U šerpi pomešajte višnje i šećer, pa dodajte skrob. Kuvajte dok se smesa ne zgusne, a onda sipajte u neku posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohlade. Mleveni keks pomešajte sa istopljenim puterom i sjedinite smesu. Sipajte u kalup prečnika 18 cm i lepo utisnite. Ali ne samo po dnu, nego i po ivicama. Treba da bude deblji sloj keksa. Stavite u frižider na pola sata. U posudi pomešajte krem sir i šećer u prahu, pa umutite. Dodajte slatku pavlaku i sedinite mikserom. Preko keksa sipajte fil, pa premažite smesom sa višnjama i poravnajte. Ohladite sat vremena. Prijatno!

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE