Čizkejk je starinska poslastica koja se pravila još u antičkoj Grkčoj, a obično se služila na svadbama. Kasnije su Rimljani preuzeli recept i ovaj čuveni kolač polako postaje popularan svuda.Originalni recept sadrži nekoliko sastojaka i peče se, ali su Amerikanci napravili jednostavniju verziju ove poslastice i dodavanjem različitih sastojaka joj dodatno obogatili ukus. Predlažemo da probate i recept za čizkejk sa celim višnjama koji je izuzetno lagan i osvežavajuć. Uživajte!
- Sastojci:
- 250 g višanja
- 60 g šećera
- 20 g kukuruznog skroba
- 300 g mlevenog keksa
- 100 g putera
- 100 g krem sira
- 50 g šećera u prahu
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
U šerpi pomešajte višnje i šećer, pa dodajte skrob. Kuvajte dok se smesa ne zgusne, a onda sipajte u neku posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohlade. Mleveni keks pomešajte sa istopljenim puterom i sjedinite smesu. Sipajte u kalup prečnika 18 cm i lepo utisnite. Ali ne samo po dnu, nego i po ivicama. Treba da bude deblji sloj keksa. Stavite u frižider na pola sata. U posudi pomešajte krem sir i šećer u prahu, pa umutite. Dodajte slatku pavlaku i sedinite mikserom. Preko keksa sipajte fil, pa premažite smesom sa višnjama i poravnajte. Ohladite sat vremena. Prijatno!
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem