Lava kolač je postao popularan i poznat sa razlogom - mekana spoljašnost, a kada presečete čokolada koja curi. Gotovo svaki restoran u ponudi ima neverovatno ukusan lava kolač, a recept je vrlo jednostavan i lako može da se spremi kod kuće. Sastojci koji se koriste takođe već imate, a jedino što je bitno jeste da koristite što kvalitetniju čokoladu, jer ona pravi veliku razliku.
- Sastojci:
- 113 g neslanog putera
- 170 g čokolade
- 2 jajeta
- 2 žumanceta
- 50 g šećera
- 1/3 kašičice soli
- 2 kašike brašna
Priprema:
Penasto umutite jaja, žumanca, šećer i so. Čokoladu otopite na pari, pa pomešajte sa puterom sobne temperature i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte čokoladnu smesu u onu sa jajima i dobro sjedinite. Na pleh poređajte male posude iste veličine. Pobrašnite ih i sipajte smesu u njih. Nemojte da napunite. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 230°C oko 6-8 minuta, pa izvadite iz rerne i ostavite da se lava kolač ohladi u posudi minut. Preko posude stavite manji tanjir i okrenite da kolač ostane na tanjiru. Pospite šećerom u prahu ako želite i služite sa sladoledom od vanile.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem