Lava kolač je postao popularan i poznat sa razlogom - mekana spoljašnost, a kada presečete čokolada koja curi. Gotovo svaki restoran u ponudi ima neverovatno ukusan lava kolač, a recept je vrlo jednostavan i lako može da se spremi kod kuće. Sastojci koji se koriste takođe već imate, a jedino što je bitno jeste da koristite što kvalitetniju čokoladu, jer ona pravi veliku razliku. 

  • Sastojci:
  • 113 g neslanog putera 
  • 170 g čokolade 
  • 2 jajeta 
  • 2 žumanceta
  • 50 g šećera 
  • 1/3 kašičice soli
  • 2 kašike brašna

Priprema:

Penasto umutite jaja, žumanca, šećer i so. Čokoladu otopite na pari, pa pomešajte sa puterom sobne temperature i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte čokoladnu smesu u onu sa jajima i dobro sjedinite. Na pleh poređajte male posude iste veličine. Pobrašnite ih i sipajte smesu u njih. Nemojte da napunite. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 230°C oko 6-8 minuta, pa izvadite iz rerne i ostavite da se lava kolač ohladi u posudi minut. Preko posude stavite manji tanjir i okrenite da kolač ostane na tanjiru. Pospite šećerom u prahu ako želite i služite sa sladoledom od vanile.

Izvor: Stvar ukusa