Lenja pita je jedan od najpoznatijih srpskih kolača sa jabukama, a sprema se gotovo u svim prilikama. Vrlo je jednostavan za pravljenje, a ako volite voćne kolače, naš predlog je da probate i ovaj recept. Preko mekane kore ide najlepši fil sa jabukama i pudingom od vanile, a onda kao šlag na tortu i čizkejk fil. Garantovano ćete zavoleti ovaj kolač sa jabukama na prvi zalogaj. 

  • Sastojci:
  • Za testo:
  • 3 jajeta
  • 90 g šećera
  • prstohvat soli
  • 130 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Za puding od jabuke:
  • 3 jabuke
  • 850 ml soka od jabuke
  • 45 g šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile 
  • Za fil:
  • 400 ml slatke pavlake 
  • 600 g krem sira
  • 60 g šećera

Priprema: 
Penasto umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Sjedinite, pa sipajte u posudu obloženu pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Koru ohladite, pa skinite pek papir i isecite tanak deo. Jabuke oljuštite i iseckajte, pa dodajte 750 ml soka i šećer. Kuvajte dok smesa ne krene da ključa, pa dodajte puding koji ste pomešali sa 100 ml soka. Kuvajte još 2-3 minuta, uz neprestano mešanje. Preko kore sipajte fil sa jabukama i poravnajte, a preko sipajte slatku pavlaku umućenu sa krem sirom i šećerom. Onu koru što ste isekli dobro izblendirajte, pa pospite po ohlađenom kolaču. 

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow kolač sa jabukama bez brašna

Izvor: Stvar ukusa