Lenja pita je jedan od najpoznatijih srpskih kolača sa jabukama, a sprema se gotovo u svim prilikama. Vrlo je jednostavan za pravljenje, a ako volite voćne kolače, naš predlog je da probate i ovaj recept. Preko mekane kore ide najlepši fil sa jabukama i pudingom od vanile, a onda kao šlag na tortu i čizkejk fil. Garantovano ćete zavoleti ovaj kolač sa jabukama na prvi zalogaj.
- Sastojci:
- Za testo:
- 3 jajeta
- 90 g šećera
- prstohvat soli
- 130 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- Za puding od jabuke:
- 3 jabuke
- 850 ml soka od jabuke
- 45 g šećera
- 2 kesice pudinga od vanile
- Za fil:
- 400 ml slatke pavlake
- 600 g krem sira
- 60 g šećera
Priprema:
Penasto umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Sjedinite, pa sipajte u posudu obloženu pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Koru ohladite, pa skinite pek papir i isecite tanak deo. Jabuke oljuštite i iseckajte, pa dodajte 750 ml soka i šećer. Kuvajte dok smesa ne krene da ključa, pa dodajte puding koji ste pomešali sa 100 ml soka. Kuvajte još 2-3 minuta, uz neprestano mešanje. Preko kore sipajte fil sa jabukama i poravnajte, a preko sipajte slatku pavlaku umućenu sa krem sirom i šećerom. Onu koru što ste isekli dobro izblendirajte, pa pospite po ohlađenom kolaču.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem