Ledene kocke su jedan od omiljenih kolača koje su spremale naše majke i bake. Izgledom i ukusom vraćaju u detinjstvo, a pored klasičnog recepta za ledene kocke, tu su i razne varijacije sa dodatkom voća ili potpuno čokoadnim filom. Turski recept za ovu poslasticu sličan je našem, ali umesto preliva od šećera koriste mnogo ukusniji preliv od kakaoa.
- Sastojci:
- Za koru:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 80 ml ulja
- 200 ml mleka
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 30 g kakaoa
- 190 g brašna
- Za preliv:
- 200 ml mleka
- 15 g kakaoa
- Za fil:
- 550 ml pavlake za kuvanje
- 50 g šećera u prahu
- Za glazuru:
- 250 ml pavlake za kuvanje
- 200 g crne čokolade
Priprema:
U posudu ubacite jaja i šećer pa dobro umutite žicom. Potom sipajte mleko i dodajte ulje. Umutite, pa dodajte vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte prosejan kakao prah, dobro izmešajte, pa dodajte prosejano brašno sa kesicom praška za pecivo. Mutite dok ne dobijete homogenu smesu, pa je izlijte u pleh premazan puterom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. U međuvremenu sipajte u šerpu 200 ml mleka i 15 g prosejanog kakaoa. Na srednjoj temperaturi mešajte dok se ne sjedine sastojci. Koru izbockajte viljuškom, pa je prelijte mlekom i kakaom po 4 puta, kako bi kora što bolje upila preliv. Ostavite da se ohladi.
U drugoj posudi dodajte pavlaku za kuvanje i šećer u prahu pa umutite mikserom. Kada se fil ohladi u frižideru, rasporedite ga po kori, poravnajte špatulom i ostavite u frižider da se stegne. U šerpicu ubacite pavlaku za kuvanje, pa kad provri dodajte izlomljenu crnu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne istopi i kada se potpuno ohladi nanesite glazuru.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem