Ledene kocke su jedan od omiljenih kolača koje su spremale naše majke i bake. Izgledom i ukusom vraćaju u detinjstvo, a pored klasičnog recepta za ledene kocke, tu su i razne varijacije sa dodatkom voća ili potpuno čokoadnim filom. Turski recept za ovu poslasticu sličan je našem, ali umesto preliva od šećera koriste mnogo ukusniji preliv od kakaoa. 

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 80 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 30 g kakaoa
  • 190 g brašna
  • Za preliv:
  • 200 ml mleka
  • 15 g kakaoa
  • Za fil:
  • 550 ml pavlake za kuvanje
  • 50 g šećera u prahu
  • Za glazuru:
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • 200 g crne čokolade

Priprema:

U posudu ubacite jaja i šećer pa dobro umutite žicom. Potom sipajte mleko i dodajte ulje. Umutite, pa dodajte vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte prosejan kakao prah, dobro izmešajte, pa dodajte prosejano brašno sa kesicom praška za pecivo. Mutite dok ne dobijete homogenu smesu, pa je izlijte u pleh premazan puterom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. U međuvremenu sipajte u šerpu 200 ml mleka i 15 g prosejanog kakaoa. Na srednjoj temperaturi mešajte dok se ne sjedine sastojci. Koru izbockajte viljuškom, pa je prelijte mlekom i kakaom po 4 puta, kako bi kora što bolje upila preliv. Ostavite da se ohladi.

U drugoj posudi dodajte pavlaku za kuvanje i šećer u prahu pa umutite mikserom. Kada se fil ohladi u frižideru, rasporedite ga po kori, poravnajte špatulom i ostavite u frižider da se stegne. U šerpicu ubacite pavlaku za kuvanje, pa kad provri dodajte izlomljenu crnu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne istopi i kada se potpuno ohladi nanesite glazuru.

BONUS VIDEO:

Kolač sa nutelom Instagram/Fitwaffle Kitchen

 Izvor: StvarUkusa