Jedna od poznatijih starinskih slatkiša je i kitnikez, koji se pravi od dunja. Obožavale su ga naše bake, a priprema je slična pripremi džema. Ovaj recept Vojvođani su preuzeli od Austrougara, a super je stvar kod kitnikeza što može da stoji celu zimu. Ako ga čuvate u tamnoj i hladnoj prostoriji, nepokrivenog, ovaj slatkiš od dunja može da stoji od 6 meseci do godinu dana. Vremenom počinje da se suši, ali tada je još ukusniji.

  • Sastojci:
  • 1 kg dunja
  • 800 g šećera
  • 1 limun

Priprema:
U blenderu ustinite dunje, vodu i sok od limuna. Sipajte dobijenu smesu u šerpu i dodajte šećer. Kuvajte dok se ne zgusne, uz povremeno mešanje, nekih 2 sata. Smesa treba da bude čvršća od džema. Kalup za kuglof nauljite, pa sipajte smesu. Ostavite da se dobro ohladi. Izvadite iz pleha, pospite šećerom u prahu ako želite.

BONUS VIDEO: 

Kolač sa nutelom Instagram/Fitwaffle Kitchen

Izvor: StvarUkusa