Jedna od poznatijih starinskih slatkiša je i kitnikez, koji se pravi od dunja. Obožavale su ga naše bake, a priprema je slična pripremi džema. Ovaj recept Vojvođani su preuzeli od Austrougara, a super je stvar kod kitnikeza što može da stoji celu zimu. Ako ga čuvate u tamnoj i hladnoj prostoriji, nepokrivenog, ovaj slatkiš od dunja može da stoji od 6 meseci do godinu dana. Vremenom počinje da se suši, ali tada je još ukusniji.
- Sastojci:
- 1 kg dunja
- 800 g šećera
- 1 limun
Priprema:
U blenderu ustinite dunje, vodu i sok od limuna. Sipajte dobijenu smesu u šerpu i dodajte šećer. Kuvajte dok se ne zgusne, uz povremeno mešanje, nekih 2 sata. Smesa treba da bude čvršća od džema. Kalup za kuglof nauljite, pa sipajte smesu. Ostavite da se dobro ohladi. Izvadite iz pleha, pospite šećerom u prahu ako želite.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus