Jedna od poznatijih starinskih slatkiša je i kitnikez, koji se pravi od dunja. Obožavale su ga naše bake, a priprema je slična pripremi džema. Ovaj recept Vojvođani su preuzeli od Austrougara, a super je stvar kod kitnikeza što može da stoji celu zimu. Ako ga čuvate u tamnoj i hladnoj prostoriji, nepokrivenog, ovaj slatkiš od dunja može da stoji od 6 meseci do godinu dana. Vremenom počinje da se suši, ali tada je još ukusniji.
- Sastojci:
- 1 kg dunja
- 800 g šećera
- 1 limun
Priprema:
U blenderu ustinite dunje, vodu i sok od limuna. Sipajte dobijenu smesu u šerpu i dodajte šećer. Kuvajte dok se ne zgusne, uz povremeno mešanje, nekih 2 sata. Smesa treba da bude čvršća od džema. Kalup za kuglof nauljite, pa sipajte smesu. Ostavite da se dobro ohladi. Izvadite iz pleha, pospite šećerom u prahu ako želite.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem