Jedna od poznatijih starinskih slatkiša je i kitnikez, koji se pravi od dunja. Obožavale su ga naše bake, a priprema je slična pripremi džema. Ovaj recept Vojvođani su preuzeli od Austrougara, a super je stvar kod kitnikeza što može da stoji celu zimu. Ako ga čuvate u tamnoj i hladnoj prostoriji, nepokrivenog, ovaj slatkiš od dunja može da stoji od 6 meseci do godinu dana. Vremenom počinje da se suši, ali tada je još ukusniji.
- Sastojci:
- 1 kg dunja
- 800 g šećera
- 1 limun
Priprema:
U blenderu ustinite dunje, vodu i sok od limuna. Sipajte dobijenu smesu u šerpu i dodajte šećer. Kuvajte dok se ne zgusne, uz povremeno mešanje, nekih 2 sata. Smesa treba da bude čvršća od džema. Kalup za kuglof nauljite, pa sipajte smesu. Ostavite da se dobro ohladi. Izvadite iz pleha, pospite šećerom u prahu ako želite.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs