Ako ste u potrazi za tortom, koja je podjednako ukusna i jednostavna za pripremu, tu je recept za čuvena srneća leđa. Mnogima omiljena čokoladna poslastica, služila se u elitnm srpskim poslastičarnicma i restoranima, a zapravo je potrebno manje od 30 minuta da je napravite.

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 150 g čokolade
  • 150 g margarina
  • 150 g šećera
  • 100 g mlevenog keksa
  • 30 g kakaoa
  • 150 g mlevenih oraha
  • 6 jaja
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Za fil:
  • 150 g šećera
  • 150 ml mleka
  • 150 g čokolade
  • 150 g putera
  • 1 kašika ruma

Priprema:

Umutite belanca dok ne dobijete čvrst šne, potom dodajte šećer i žumanca. Izmiksajte, pa ubacite mleveni keks, mlevene orahe i kakao, pa ponovo dobro umiksajte. Dodajte otopljen margarin i čokoladu istopljenu na pari, umutite, pa smesu izlijte u kalup za pečenje poluvaljkastog oblika. Pecite na 180°C oko 10 minuta. U šerpu dodajte izlomljenu čokoladu, šečer, iseckan puter i mleko, pa kuvajte na srednjoj temperaturi dok smesa ne proključa. Smanjite temperaturu i mešajte još 5 minuta dok ne dobijete gušću teksturu i na kraju dodajte rum. Ohlađenu koru presecite uzdužno na 3 dela. Preko prve kore nanesite ohlađen fil, pa je prekrijte drugom korom. Ponovite postupak, pa drugi sloj fila prekrijte korom. Preko nje rasporedite ostatak fila iskoristite kao glazuru.

BONUS VIDEO:

Napoleon torta Instagram/best_kompotik

 Izvor: StvarUkusa