Kada ste u dilemi koji kolač da spremite, a da pritom ne razmišljate da li bi se svideo svima, ovo je pravi recept za vas. Na kakao koru ređaju se dva fila - tope se u ustim sa svakim zalogajem. Troslojni kolač kombinacija je ukusa koji podjednako vole i mlađi i stariji. Odlično ide i uz popodnevnu kafu.
- Sastojci:
- Za koru:
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 90 g šećera
- 90 g brašna
- 30 g kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- 30 ml ulja
- 2 kašike vode
- Za drugi sloj :
- 5 žumanaca
- prstohvat soli
- kašićica vanilin šećera
- 100 g šećera
- 45 g kukuruznog skroba
- 450 ml mleka
- 200 g putera
- Za treći sloj:
- 5 belanaca
- 200 g šećera
- Još:
- 50 g čokoladnih komadića
Priprema:
Počnite sa pripremom drugog sloja tako što ćete u posudu dodati žumanca, so, vanilin šećer, beli šećer i kukuruzni skrob, pa umutiti žicom. Postepeno dodajte mleko i mutite. Prespite smesu u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Potom prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. U međuvremenu dodajte jaja, prstohvat soli i šećer pa umutite fil. U odvojenoj posudi promešajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo, pa prosejane postepeno dodajte u fil. Umutite žicom, pa dodajte ulje i vodu. Dobro sjedinite sastojke, pa izlijte kakao fil u pleh sa pokretnom ivicom obložen pek papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Završite pripremu drugog sloja tako što ćete omekšali puter umutiti, pa postepeno dodati u ohlađenu smesu sa skrobom. Dobro umutite. Skinite pokretnu ivicu i pek papir sa kore i stavite je u pravougaoni kalup za tortu. Preko kore nanesite i poravnajte fil. U odvojenoj posudi pomešajte belanca i šećer, pa na pari mutite dok se šećer ne otopi, nakon toga miksajte dok ne dobijete čvrst šne. Nanesite preko drugog sloja. Poravnajte i ostavite u frižideru na 2 sata da se stegne. Po želji, dodajte čokoladne komadiće po vrhu.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Uskršnja salata sa tortelinama, šunkom i kačkavaljem
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak