Kada ste u dilemi koji kolač da spremite, a da pritom ne razmišljate da li bi se svideo svima, ovo je pravi recept za vas. Na kakao koru ređaju se dva fila - tope se u ustim sa svakim zalogajem. Troslojni kolač kombinacija je ukusa koji podjednako vole i mlađi i stariji. Odlično ide i uz popodnevnu kafu.

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 90 g šećera
  • 90 g brašna
  • 30 g kakao praha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 30 ml ulja
  • 2 kašike vode
  • Za drugi sloj :
  • 5 žumanaca
  • prstohvat soli
  • kašićica vanilin šećera
  • 100 g šećera
  • 45 g kukuruznog skroba
  • 450 ml mleka
  • 200 g putera
  • Za treći sloj:
  • 5 belanaca
  • 200 g šećera
  • Još:
  • 50 g čokoladnih komadića

Priprema:

Počnite sa pripremom drugog sloja tako što ćete u posudu dodati žumanca, so, vanilin šećer, beli šećer i kukuruzni skrob, pa umutiti žicom. Postepeno dodajte mleko i mutite. Prespite smesu u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Potom prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. U međuvremenu dodajte jaja, prstohvat soli i šećer pa umutite fil. U odvojenoj posudi promešajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo, pa prosejane postepeno dodajte u fil. Umutite žicom, pa dodajte ulje i vodu. Dobro sjedinite sastojke, pa izlijte kakao fil u pleh sa pokretnom ivicom obložen pek papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Završite pripremu drugog sloja tako što ćete omekšali puter umutiti, pa postepeno dodati u ohlađenu smesu sa skrobom. Dobro umutite. Skinite pokretnu ivicu i pek papir sa kore i stavite je u pravougaoni kalup za tortu. Preko kore nanesite i poravnajte fil. U odvojenoj posudi pomešajte belanca i šećer, pa na pari mutite dok se šećer ne otopi, nakon toga miksajte dok ne dobijete čvrst šne. Nanesite preko drugog sloja. Poravnajte i ostavite u frižideru na 2 sata da se stegne. Po želji, dodajte čokoladne komadiće po vrhu.

BONUS VIDEO:

Instagram/hemsirenin_blogu Najkremastiji kolač

 Izvor: StvarUkusa