Kolač sa grčkim jogurtom osvojiće vas na prvi zalogaj. Za još mekšu i slasniju poslasticu poslužite se jednim trikom - kolač pecite zajedno sa plehom sa vodom. Posipa se izblendiranim bademima i šećerom u prahu, a priprema traje oko 25 minuta.
Sastojci:
- 2 jaja
- 170 g grčkog jogurta
- 1 kašičica burbon vanila praha
- 1 limun
- 30 g kukuruznog skroba
- 50 g šećera
- prstohvat soli
- 500 ml vode
- 20 g badema
- 15 g šećera u prahu
Recept za najmekši kolač sa grčkim jogurtom:
Odvojite žumanca i belanca. U posudu dodajte žumanca, umiksajte, pa dodajte vanilin prah. Nasrtavite da miksate i dodajte grčki jogurt. Kada dobro umutite, ubacite izrendanu koricu limuna. Sjedinite sastojke, pa dodajte kukuruzni skrob. Miksajte dok ne dobijete glatku strukturu. U drugoj posudi umiksajte belanca, dodajte so i šećer. Mutite dok ne dobijete strukturu fila, pa iscedite limun i dodajte u umućena belanca. Kada promešajte, dodajte smesu sa žumancima, pa sve zajedno izmiksajte. Prespite smesu za kolač u manji okrugli kalup za pečenje obložen pek papirom, pa ubacite u veći okrugli kalup i sipajte vodu. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Izblendirajte bademe, pa pospite po kolaču zajedno sa šećerom u prahu.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom