Recept za tortu kom ćete se rado vraćati je upravo ovaj. Priprema je jednostavna i bez pečenja dobićete vrhunsku poslasticu. Za razne proslave, rođendane ili kada samo želite da se zasladite - uvek je dobro rešenje. Glazura posuta krckavim kikirikijem i mekana unutrašnjost od slasnog fila, banana i keksa natopljenog kafom je nepogrešiva kombinacija. Posebno će joj se obradovati svi ljubitelji poslastica sa kikirikijem.

Sastojci:

  • 1 kašičica kafe
  • 1 čaša tople vode
  • 500 ml mleka
  • 20 g šećera
  • 1 izrendana korica limuna
  • 3 žumanceta
  • 30 g šećera
  • 30 g kukuruznog skroba
  • 50 g putera
  • 2 banane
  • 250 g keksa
  • Za glazuru:
  • 100 g čokolade
  • 60 ml slatke pavlake
  • 30 g pečenog kikirikija

Recept:

Kafu pomešajte sa toplom vodom i dobro umutite. U šerpu dodajte mleko, izrendajte koricu limuna, ubacite šećer, pa umutite fil za tortu žicom. Uključite ringlu na srednju temperaturu i kuvajte dok ne provri uz stalno mešanje. U posudu ubacite žumanca i šećer, pa umutite. Dodajte kukuruzni skrob, pa dobro sjedinite sve sastojke. Fil za tortu sipajte u mleko i kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Dodajte iseckan puter, pa mešajte dok se ne otopi. Iseckajte banane. Keks umočite u kafu, pa trećinu poređajte po dnu pleha sa pokretnom ivicom. Rasporedite trećinu fila sa skrobom i banana. Radite tako do utroška materijala, a poslednji sloj treba da vam bude fil. Stavite u frižider na 1 sat. Otopite čokoladu na pari pa promešajte sa zagrejanom slatkom pavlakom. Tortu izvadite iz kalupa, pa prelijte čokoladnom glazurom. Ispržite kikiriki, izblendirajte ga na sitne komade i pospite po torti. Ostavite tortu sa bananom i kafom u frižideru na 30 minuta. Za sve ljubitelje sličnih poslastica predlažemo i keks tortu sa čokoladom i vanilom.

BONUS VIDEO:

Instagram/best_kompotik Napoleon torta

 Izvor: StvarUkusa