1. Dobro izmešajte brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet, oraščić i karanfilić. Mikserom umutite maslac, melasu, šećer, vodu, jaje i nekoliko kapi vanile. Polako dodajte smesu od brašna i zamesite testo.


Sastojci:

1 jaje  

750g brašna 

230ml melase (možete staviti med ili ječmeni slad)  

220g smeđeg šećera 

200g maslaca 

120ml vode  

1 prašak za pecivo  

1 kašičica mlevenog đumbira  

1/2 kašičice mlevenog cimeta

1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića

¼ kašičice mlevenog karanfilića

par kapi vanila arome

Za ukrašavanje 

2 belanceta

250g šećera u prahu   

sok od pola limuna   

jestive boje 

2. Dobijeno prhko testo podelite na tri dela i svaki posebno uvijte u foliju. Ostavite u frižideru tri sata (može i duže).

3. Na dasku stavite dosta brašna i razvaljajte testo. Modlicama vadite željene oblike u stavljajte u pleh obložen pek papirom. Napomena: obavezno brašnom pospite testo, oklagiju i modlice kako se testo ne bi lepilo!

4. Keksiće pecite desetak minuta na temperaturi od 175 stepeni. Pazite da ih ne prepečete jer su ukusniji kada su mekani.

5. Pre ukrašavanja ih dobro ohladite!

Ukrašavanje 

Dobro umutite belanca, umešajte šećer u prahu i limunov sok. Razdelite smesu i u svaki deo dodajte željenu boju. Stavite ih u različite kesice, odsecite malu rupu i ukrašavajte dobro ohlađene keksiće. Za ukrašavanje možete da koristite razne jestive perlice ili mašnice. Ostavite ih da prenoće pre upotrebe.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: yumama.com