Lenja pita je jedan od omiljenih srpskih kolača, ali sada smo našli recept koji će možda i prevazići po ukusu čuveni kolač. Sastojke smućkate i zapečete u rerni. Ono što je bitno je da je kolač osvežavajući jer se pravi od jogurta i jabuka. Svi znamo kako su torte od jogurta idealne kada su vrućine, a sada kada dodate i jabuke dobijate spoj dve omiljene poslastice.
Saznajte zašto je dobro da pojedete po jednu jabuku svakog dana, ali i zašto treba češće da pijemo jogurt.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 700 ml jogurta
- 70 g brašna
- 25 g kukuruznog skroba
- 100 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- kokosovo ulje
- 2 jabuke
- listići badema
- šećer u prahu
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca. U žumanca dodajte šećer i vanilu, pa sjedinite. Belanca umutite u čvrst šne. U jogurt dodajte prosejano brašno i skrob, pa promešajte. U šne sipajte žumanca i promešajte. Pomešajte smesu sa jogurtom i jajima i lagano sjedinite. Jabuke oljuštite i isecite na tanje kriške. Kalup obložite pek papirom i dno i ivice, pa premažite kokosovim uljem. Sipajte deo smese, preko stavite jabuke, pa ostatak smese i preostale jabuke. Pecite na 180°C nekih 60-70 minuta. Pospite šećerom u prahu i listićima badema. Takođe možete da koristite i seckani pečeni badem.
Izvor: stvarukusa.rs