Bez obzira da li je zelena, crvena ili žuta, jabuka je prava riznica hranljivih sastojaka i mnogo je razloga da je jedete češće. Ovo ukusno voće sadrži brojne vitamine i minerale i odličan je izvor vlakana, piše womanitely.com.
Ne morate uvek da je konzumirate u svežem stanju, napravite poslastice, sok ili sos od sočnih jabuka i uživajte u osvežavajućem ukusu.
Izdvajamo za vas sedam razloga da jedete bar jednu jabuku na dan.
1. Sadrže značajne antioksidanse
Iako većina voća i povrća sadrži antioksidanse, jabuke sadrže jednu od najznačajnijih vrsta - kvercetin, koji smanjuje štetan uticaj slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava pojavu brojnih oboljenja.
Pogledajte i Antioksidansi - za zdraviji život i sporije starenje
2. Čuva vaš vid
S obzirom da su bogate antioksidansima, jabuke mogu delovati preventivno na pojavu katarakte.
Pogledajte i Nabolja domaća maska protiv bora oko očiju
3. Bogate su vlaknima
Jabuke su odličan izvor vlakana, pa tako pomažu pravilan rad sistema za varenje. Pored toga, vlakna mogu da regulišu apetit i držati vas sitima duže vreme.
Pogledajte i 5 namirnica bogatih vlaknima
4. Čiste jetru
Ovo sočno voće utiče povoljno na zdravlje jetre i pomaže joj da se oslobodi toksina. Eto prilike za detoksikaciju na jednostavan i ukusan način.
Pogledajte i Pet namirnica za zdravu jetru
5. Štiti zdravlje srca
Jedna od najvažnijih zdravstvenih blagodeti jabuka je njen uticaj na srce. Vlakna kojima jabuka obiluje snižavaju nivo lošeg holesterola čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Štaviše, jabuke sprečavaju zakrčenje arterija, i tako se smanjuje rizik od srčanog udara.
Pogledajte i Recept za lek za srce star 800 godina
6. Povećava izdržljivost
Ako želite da povećate izdržljivost, pojedite jabuku pre treninga. Jabuka povećava dotok kiseonika u pluća, pa ćete moći duže i lakše da vežbate.
Pogledajte i Napravite zdrav domaći energetski napitak
7. Pomaže u mršavljenju
Verovatno ste čuli da osobe koje vode računa o svojoj ishrani jednu više manjih obroka tokom dana. Jabuka se upravo računa kao jedan obrok, a posebno je korisna u jutarnjim satima kada može ubrzati gubitak kilograma. Kada ogladnite, pojedite jabuku umesto čokoladice ili čipsa.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus