DUNAVSKI TALASI: Starinski slatkiš koji se tradicionalno pravi u Vojvodini, a što duže stoji to je lepši 

Iako mnogima deluje komplikovano, kolač Dunavski talasi se izuzetno lako pravi.

Shutterstock

Ljubitelji slatkiša neće moći da ostanu ravnodušni kada prvi put probaju Dunavske talase, kolač koji se tradicionalno pravi u Vojvodini kao poslastica posle nedeljnog ručka. Vojvođanske domaćice obično ga peku u plehu koji se dobija prilikom kupovine šporeta. Kolač može da stoji danima van frižidera, a da ne promeni ukus. Zapravo, što duže stoji to je bolji, ali kad ga jednom napravite i probate teško da će vam potrajati duže od dva dana! Dunavski talasi su lagani za pripremu, sastojci nisu skupi, a i sam postupak pripreme je vrlo jednostavan i brz.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 300 g višanja

Za prvo testo:

  • 15 kašika brašna
  • 15 kašika šećera
  • prašak za pecivo
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja

Za drugo testo:

  • 15 kašika brašna
  • 15 kašika šećera
  • 2 kašike kakao praha
  • prašak za pecivo
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja

Za krem:

  • 250 g putera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 7 kašika šećera
  • 600 ml mleka

Za preliv:

  • 50 g putera
  • 100 g čokolade

Priprema:

Za koru prvo testo umutite tri jaja i 15 kašika šećera, pa dodajte mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Za drugo testo ponovite postupak, samo dodajte i kakao. Tepsiju obložite papirom, sipajte žutu smesu, izravnajte površinu, pa prošarajte braon smesom i pospite višnje, pa ih prstima ih blago utisnite u testo jer će se na taj način formirati talasi. Pecite 30 minuta na 150 stepeni.

Za fil u šerpu sipajte pola litra mleka, dodajte sedam kašika šećera, a u preostalo mleko u menzuri dodajte prašak za puding. Kuvajte puding dok se ne zgusne, pa ga sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Mikserom umutite 250 grama putera, dodajte ohlađeni puding i mutite mikserom dok se sastojci ne sjedine. Dobijenu smesu sipajte preko kora. Za preliv izlomite čokoladu, dodajte puter, pa stavite da se rastopi. Mlaku glazuru prelijte preko fila i ostavite sat vremena da se čokoladna glazura stegne.

Izvor: Telegraf.rs