Baklava je vrsta vrlo slatkog deserta poreklom iz Turske. U stvari to je slatka pita koja može imati i do 70 tankih kora. Ova orijentalna poslastica ranije se pravila isključivo u domaćinstvima ili u poslastičarama a danas se može naći i u prodaji i u samouslugama i megamarketima.
Neke od vrste baklava su: turska baklava, grčka baklava, baklava sa višnjama, sa orasima, sa pistaćima..A u nastavku pročitajte recept za ferero rošer baklavu.
Sastojci:
- 1,5 šolja mlevenih lešnika
- pola kašičice šećera u prahu
- 3 kašike krema lešnika
- 1 žumance
- kore za baklave
- maslac
Za premaz:
- 150 g mlečne čokolade
- 1 kašičica seckanih lešnika
Priprema:
U činiji pomešamo mlevene lešnike, šećer u prahu, kakao krem od lešnika i žumance dok smesa ne postane homogena. Zatim od smese formiramo male loptice. Kore za baklavu isečemo na trake. Uz pomoć četkice nanosimo otopljeni puter. Stavljamo unutra kuglice od lešnika koje smo napravili i motamo ih u trougao. Zatim pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni. Čekamo da se ohladi nakon vađenja.
Za premazivanje, čokoladu istopimo na pari i pomešamo je sa grubo mlevenim lešnicima. Trouglaste jufke koje smo pripremili umočimo u čokoladu pomoću viljuške i izvadimo i ređamo na nauljeni papir na pečenje. Stavite pleh u frižider i sačekajte da se stegne.
Izvor: Stvar ukusa