U nekadašnjoj Jugoslaviji ručak nije mogao da se zamisli bez deserta, a to su uglavnom bili kolači od sastojaka koje su domaćice već imale u kući. Upravo takav je i ovaj recept za kolač sa orasima preliven čokoladnom glazurom. Lako se pravi, veoma je ukusan i sočan, a bio je nezaobilazan na svim proslavama bivše države.
Sastojci:
Za testo:
- 200 g mlevenih oraha
- 3 jajeta
- 80 g šećera
- 250 ml mleka
- 100 ml ulja
- 300 g brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Za glazuru:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 10 kašika šećera
- 6 kašika vode
Priprema:
Jaja mutite uz postepeno dodavanje šećera, dok ne postanu penasta i bela. Ulijte mleko i ulje sve vreme muteći, a zatim sipajte prašak za pecivo i vanilin šećer. Dodajte brašno i orahe, pa ručno sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu. Izlijte je na podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta. Dok se kolač peče lagano pripremite glazuru. U šerpicu sipajte šećer i vodu, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se šećer ne rastopi. Pre nego što sirup počne da vri sklonite ga sa ringle i ubacite izmoljenu čokoladu. Mešajte dok se skroz ne rastopi. Kada je kolač pečen prelijte ga glazurom i lepo poravnajte, a po želji ga ukrasite sa nekoliko celih oraha.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE