KAKO SE PRAVI ČOKOLADNI SUFLE - FRANCUSKI KOLAČ KOJI SE JEO NA DVORU: Recept kojim je oduševljeno preko 4 miliona ljudi

Naučite da spremite čokoladni sufle.

Printscreen/YT/ Spice Bangla

Veruje se da je recept za sufleosmislio francuski kuvar Vinsent de la Šapel, i to ranih 1700-ih godina, koji je između ostalog spremao hranu i za gospođu de Pompadur, ljubavnicu Luja XV. Skoro 100 godina kasnije prvobitni recept je doradio Antoan Bulvilije i objavio u svom kuvaru "Umestnost kuvanja" iz 1814. godine. Ovaj čuveni kolač postaje sve popularniji u svetu od tada, a i dan danas je među omiljenijim. Priprema zahteva malo truda i strpljenja, ali jednom kada napravite nećete moći da prestanete. Samo vodite računa kada pečete da rerna bude dobro zagrejana i da očistite vrh posude (sa unutrašnje strane) kako bi omogućili da kolač lepo naraste. Služi se odmah nakon pečenja. 

  • Sastojci: 
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika brašna
  • 1/2 šolje mleka (hladno)
  • 100 g tamne čokolade (75% kakao)
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 žumance 
  • 2 belanceta
  • 3 kašike šećera
  • kakao

Priprema:

Manje posudice dobro premažite puterom (i dno i ivice), pa pospite šećerom. Zatim okrenite posudu da se višak šećera ispadne. U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite minut, sve vreme mešajući. Pazite da ne zagori. Dodajte hladno mleko i mešajte dok se smesa malo ne zgusne. Sklonite sa šporeta i sipajte čokoladu, pa mešajte dok se ne otopi. Dodajte i so, kao i vanilu, promešajte i ostavite par minuta da se ohladi, pa dodajte žumance i sjedinite. U posudi umutite belanca, pa postepeno u njih dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Postepeno u smesu dodajte belanca i lagano umešajte. Sipajte smesu u posude, pa očistite ivicu, kako bi sufle narastao. Poređajte posude u pleh, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 12-15 minuta. Pospite kakaom i odmah služite.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE