Tradicionalni petrovdanski kolač sa jabukama

Petrovdanski kolač sa jabukama se tradicionalno pravi na Petrovdan, jednostavan je i brzo se priprema.

Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g masti
  • 150 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 1 žumance
  • rendana korica od 1,5 limuna
  • 200 g brašna
  • prašak za pecivo
  • šećer u prahu za posipanje

Za fil:

  • 1,5 kg narendanih jabuka Petrovača
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 4 kašike prezli

Recept za petrovdanski kolač sa jabukama:

Kako biste napravili ovaj kolač, prvo zagrejte rernu na 180 stepeni. Umutite penasto mast, šećer, jaja i vanilin šećer. U smesu dodajte mleko, rendanu koricu limuna, prašak za pecivo i brašno. Umesite testo od smese. Testo dobro razvaljajte oklagijom, na veličine tepsije.

Izrendajte jabuke i pomešajte ih sa šećerom, cimetom i prezlama, za fil.

Testo podelite na dva jednaka dela. Jedan deo testa stavite u pripremljeni pleh sa papirom za pečenje. Preko testa staviti fil od narendanih jabuka, prezle i cimeta. Preko jabuka stavite drugi sloj testa.

Pecite kolač 45 minuta, proveravajte čačkalicom da li je pečen. Kada je gotov, pospite šećerom u prahu i uživajte. Ukoliko volite kolače, možda ćete želeti da napravite i letnji kolač mohito kocke.

Pročitajte i kako se pravi čizkejk sa breskvama posut prhkim mrvicama

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Kolač sa višnjama i jogrutom   Youtube/leckere Gerichte von Julia

StvarUkusa