Kolači damski poljupci koji će biti hit na slavi

Poznati sitni kolači "damski poljupci" popularni su u Italiji, a na slavskoj trpezi će biti pravi hit.

Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g mekog brašna
  • 150 g šećera
  • 200 g mlevenih lešnika
  • 200 g maslaca
  • 30 g gorkog kakaoa
  • 40 g crne čokolade
  • 40 g mlečne čokolade

Recept za kolače damski poljupci:

Za ove kolače prvo lešnike propržite na plehu, ili kupite već pečene. Kada se malo prohlade, oljuštiete im tamnu ljuskicu, pa ih izmeljite. Prosejte brašno s kakaoom na radnoj površini. Dodajte šećer i mlevene lešnike. Na kraju dodajte komadiće maslaca na sobnoj temperaturi.

Umesite testo tako što ćete početi da gnječite maslac i da ga utrljavate u brašno. Ako vam se lepi za ruke dodajte još kašiku brašna. Nemojte previše da mesite. Umotajte testo u najlonsku foliju i ostavite ga u frižideru na najmanje sat vremena.

Kada testo izvadite iz frižidera ostavite ga na sobnoj temperaturi pet minuta pa kidajte komadiće testa i od njih pravite kuglice. Slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje i obavezno ostavite par centimetara razmaka između svake kuglice. Stavite pleh na 15 minuta u frižider.

Izvadite pleh s kuglicama iz frižidera i stavite u rernu zagrejanu na 170 stepeni, na 15 minuta. Izvadite kuglice, izgledaće kao polovine kruga, i ostavite u plehu nekoliko minuta. Nakon toga ih prebacite na rešetku kako bi se skroz ohladile.

U međuvremenu rastopite crnu i mlečnu čokoladu na pari. Pustite da se malo prohladi. Rastopljenom čokoladom spajajte po dve polovine kolačića. Ostavite ih da se potpuno ohlade, a čokolada stvrdne. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i rum kasato slavske kolače koji se ne peku.

Pročitajte kako se pravi najlepši desert, kejk popsi sa krem sirom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Posne bajadere sa orasima  Instagram/helens_vegan_kitchen

StvarUkusa