Sastojci:
Za patišpanj:
- 10 velikih žumanaca
- 120 g plus 2 kašike šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 5 kašika mleka
- 2 kašike ulja
- 120 g brašna
- 1½ kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
Za meringe:
- 770 g šećera
- 180 ml vode
- 8 belanaca
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- 14 g čokolade, narendane
Recept za šampitu:
Kako biste napravili šampitu, zagrejte rernu na 162. U činiji pomešajte žumanca, šećer i ekstrakt vanile i umutite nastavkom na srednjoj brzini, dok smesa ne postane veoma bleda i pahuljasta, oko 6 minuta. Smanjite brzinu miksera na malu, pomešajte mleko i ulje u šolji i dodajte u mešavinu žumanca u stalnom mlazu.
Brašno, prašak za pecivo i so pomešajte u činiji i lagano umutite u žumanca dok se ne sjedine. Podmazan pleh za pečenje obložite podmazanim papirom za pečenje. Sipajte testo i pecite dok čačkalica ne izađe čista, oko 20 minuta. Ohladite patišpanj u tepsiji, prođite vrhom noža oko ivice, a zatim ga izvadite na tanjir ili pleh.
Napravite beze tako što ćete u šerpu da stavite šećer, a zatim sipajte vodu. Stavite na jaku vatru i pustite da proključa bez mešanja. Prokuvajte sirup dok ne postane vidljivo gušći, kuvajte ga 5 do 7 minuta nakon što proključa. Skinite posudu sa vatre i ostavite da se ohladi 2 minuta.
Pomešajte belanca, ekstrakt vanile i so i mutite na maloj brzini 2 minuta, a zatim na srednjoj brzini još 4 do 5, ili dok se belanca ne pretvore u čvrst sneg. Dok mikser radi na srednjoj brzini, polako sipajte vrući sirup u belanca, izbegavajući mućenje. Beze će doći skoro do samog vrha posude od 5 litara.
Nastavite da mutite beze nakon što ubacite sav sirup, dok se ne ohladi do toplote, 15 do 20 minuta. Ravnomerno rasporedite beze preko patišpanja, po površini izrendajte čokoladu. Ostavite da odstoji, u frižideru, najmanje 3 sata, najbolje preko noći. Možda ćete želeti da napravite i šampitu sa šljivama.
Pročitajte kako se pravi šampita sa limunom
BONUS VIDEO
StvarUkusa