Iako većinu poslastica koje su nam pripremale mame i bake (među kojima je i šampita) najviše volimo u njihovom tradicionalnom obliku ponekad nije loše ekspermentisati sa ukusima.
Napravite ovu malko drugačiju šampitu sa limunom.
Potrebni sastojci:
Za koru
6 kašika putera
½ šolje smeđeg šećera
1 jaje
1 šolja izmrvljenih kesića
½ šolje brašna
Za žuti krem
6 žumanaca
400 ml kondenzovanog mleka
½ šolje limunovog soka
Za šam od belanaca
1 ¼ šolje šećera
2 kašike kukuruznog sirupa
Uključite rernu da se greje na 175C, namastite pleh dimenzija 20 x 20 centimetara i obložite ga masnim papirom.
Uz pomoć električnog miksera mešajte puter i šećer dok ne postanu penasti, otprilike tri minuta. Nakon toga dodajte jaje i umutite. Na samom kraju umešajte brašno i keks, izmešajte da se sjedine pa sipajte testo u tepsiju i pecite 10-15 minuta. Dok se kora hladi, pripremite žut krem.
Žumanca mutite mikserom dok ne postanu penasta i pobele, polako dodajte kondenzovano mleko i mutite još 3-5 minuta. Na kraju umešajte limunov sok i mutite da se sve sjedini. Pripremljen krem sipajte preko kolača i vratite u rernu da se peče još 15-20 minuta. Ostavite sve da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim pokrijte pa stavite u frižider na najmanje četiri sata ili preko noći.
Pogledajte i Brzo i lako: Čokoladni kolač za 5 minuta!
Da biste napravili šam od belanaca u manjoj šerpici pomešajte šolju i dve kašike šećera, vodu i kukuruzni sirup i zagrevajte na srednje jakoj temperaturi na šporetu. Pustite da provri i povremeno mešajte. Kad prokuva prestanite sa mešanjem i pustite da dostigne temperaturu od 115C.
Dok se sirup kuva mikserom mutite belanca dok ne postanu čvrsta, dodajte preostale dve kašike šećera i mutite još minut. Kad je sirup dostigao potrebnu temperaturu lagano ga u tankom mlazu sipajte u belanca stalno mešajući, a ceo proces bi trebalo da traje oko sedam minuta, a šam treba da bude penast i sjajan.
Pogledajte i Ukusno i jeftino: Japanski čizkejk od samo 3 sastojka (VIDEO)
Šam premažite preko ohlađenog žutog fila i kore, a onda vrh šama malo spalite kuhinjskim brenerom ili ga stavite u rernu na nekoliko minuta na najjaču temperaturu, ali budite oprezni. Na kraju krajeva, šampitu možete ukrasiti rendanom čokoladom.
Izvor. lifepress magazin
Izvor. lifepress magazin
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.