Iako većinu poslastica koje su nam pripremale mame i bake (među kojima je i šampita) najviše volimo u njihovom tradicionalnom obliku ponekad nije loše ekspermentisati sa ukusima.
Napravite ovu malko drugačiju šampitu sa limunom.
Potrebni sastojci:
Za koru
6 kašika putera
½ šolje smeđeg šećera
1 jaje
1 šolja izmrvljenih kesića
½ šolje brašna
Za žuti krem
6 žumanaca
400 ml kondenzovanog mleka
½ šolje limunovog soka
Za šam od belanaca
1 ¼ šolje šećera
2 kašike kukuruznog sirupa
Uključite rernu da se greje na 175C, namastite pleh dimenzija 20 x 20 centimetara i obložite ga masnim papirom.
Uz pomoć električnog miksera mešajte puter i šećer dok ne postanu penasti, otprilike tri minuta. Nakon toga dodajte jaje i umutite. Na samom kraju umešajte brašno i keks, izmešajte da se sjedine pa sipajte testo u tepsiju i pecite 10-15 minuta. Dok se kora hladi, pripremite žut krem.
Žumanca mutite mikserom dok ne postanu penasta i pobele, polako dodajte kondenzovano mleko i mutite još 3-5 minuta. Na kraju umešajte limunov sok i mutite da se sve sjedini. Pripremljen krem sipajte preko kolača i vratite u rernu da se peče još 15-20 minuta. Ostavite sve da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim pokrijte pa stavite u frižider na najmanje četiri sata ili preko noći.
Pogledajte i Brzo i lako: Čokoladni kolač za 5 minuta!
Da biste napravili šam od belanaca u manjoj šerpici pomešajte šolju i dve kašike šećera, vodu i kukuruzni sirup i zagrevajte na srednje jakoj temperaturi na šporetu. Pustite da provri i povremeno mešajte. Kad prokuva prestanite sa mešanjem i pustite da dostigne temperaturu od 115C.
Dok se sirup kuva mikserom mutite belanca dok ne postanu čvrsta, dodajte preostale dve kašike šećera i mutite još minut. Kad je sirup dostigao potrebnu temperaturu lagano ga u tankom mlazu sipajte u belanca stalno mešajući, a ceo proces bi trebalo da traje oko sedam minuta, a šam treba da bude penast i sjajan.
Pogledajte i Ukusno i jeftino: Japanski čizkejk od samo 3 sastojka (VIDEO)
Šam premažite preko ohlađenog žutog fila i kore, a onda vrh šama malo spalite kuhinjskim brenerom ili ga stavite u rernu na nekoliko minuta na najjaču temperaturu, ali budite oprezni. Na kraju krajeva, šampitu možete ukrasiti rendanom čokoladom.
Izvor. lifepress magazin
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom