Iako većinu poslastica koje su nam pripremale mame i bake (među kojima je i šampita) najviše volimo u njihovom tradicionalnom obliku ponekad nije loše ekspermentisati sa ukusima.

Napravite ovu malko drugačiju šampitu sa limunom.

Potrebni sastojci:

Za koru

6 kašika putera

½ šolje smeđeg šećera

1 jaje

1 šolja izmrvljenih kesića

½ šolje brašna

Za žuti krem

6 žumanaca

400 ml kondenzovanog mleka

½ šolje limunovog soka

Za šam od belanaca

1 ¼ šolje šećera

2 kašike kukuruznog sirupa

3 kašike vode

6 belanaca

Pogledajte i Krempita torta

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 175C, namastite pleh dimenzija 20 x 20 centimetara i obložite ga masnim papirom.

Uz pomoć električnog miksera mešajte puter i šećer dok ne postanu penasti, otprilike tri minuta. Nakon toga dodajte jaje i umutite. Na samom kraju umešajte brašno i keks, izmešajte da se sjedine pa sipajte testo u tepsiju i pecite 10-15 minuta. Dok se kora hladi, pripremite žut krem.

Žumanca mutite mikserom dok ne postanu penasta i pobele, polako dodajte kondenzovano mleko i mutite još 3-5 minuta. Na kraju umešajte limunov sok i mutite da se sve sjedini. Pripremljen krem sipajte preko kolača i vratite u rernu da se peče još 15-20 minuta. Ostavite sve da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim pokrijte pa stavite u frižider na najmanje četiri sata ili preko noći.

Pogledajte i Brzo i lako: Čokoladni kolač za 5 minuta!

Da biste napravili šam od belanaca u manjoj šerpici pomešajte šolju i dve kašike šećera, vodu i kukuruzni sirup i zagrevajte na srednje jakoj temperaturi na šporetu. Pustite da provri i povremeno mešajte. Kad prokuva prestanite sa mešanjem i pustite da dostigne temperaturu od 115C.

Dok se sirup kuva mikserom mutite belanca dok ne postanu čvrsta, dodajte preostale dve kašike šećera i mutite još minut. Kad je sirup dostigao potrebnu temperaturu lagano ga u tankom mlazu sipajte u belanca stalno mešajući, a ceo proces bi trebalo da traje oko sedam minuta, a šam treba da bude penast i sjajan.

Pogledajte i Ukusno i jeftino: Japanski čizkejk od samo 3 sastojka (VIDEO)

Šam premažite preko ohlađenog žutog fila i kore, a onda vrh šama malo spalite kuhinjskim brenerom ili ga stavite u rernu na nekoliko minuta na najjaču temperaturu, ali budite oprezni. Na kraju krajeva, šampitu možete ukrasiti rendanom čokoladom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor. lifepress magazin