Sastojci:
Za preliv:
- 2 žumanca
- 50 g šećera
- 3 kašike brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 300 ml mleka
Za koru:
- 200 g maslaca
- 175 g šećera
- 4 jajeta
- 225 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Još:
- 300 g džema
Priprema kolača:
Evo još jedne ideje za kolač koji možete napraviti ovih dana. U nastavku pročitajte recept za mekani kolač sa džemom.
Pomešajte sastojke za preliv u jednoj činiji i umutite. Zatim stavite na srednje jaku vatru i mešajte sve vreme dok se ne zgusne i grudvice ne nestanu. Zatim prebacite preliv u činiju i prekrijte prozirnom folijom da se ne bi uhvatila korica.
Dok se preliv hladi napravite kore. Umutite puter i šećer, pa postepeno dodajte jaja i ekstrakt vanile. Kada ste umutili dodajte brašno, prašak za pecivo i promešajte špatulom. Zatim sve umutite mikserom. Polovinu smese sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni 10 minuta. Zatim gotovu koru premažite džemom pa odozgo stavite ostatak smese i vratite u rernu na 35-40 min.
Kada se ispeče odozgo nanesite preliv koji ste ohladili.
Bonus video