Sastojci:
Za biskvit:
- 100 g svežih kajsija
- 200 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 150 g šećera
- 150 g putera
- 3 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 60 ml mleka
Za limunov sirup:
- sok od 1 limuna
- 60 ml tople vode
- 50 g šećera
Za beli ganaš:
- 300 g bele čokolade
- 180 ml slatke pavlake
- 2–3 kašike džema ili želea od kajsije
Za dekoraciju:
- rendana bela čokolada po želji
Priprema:
Mekan biskvit sa komadićima kajsije, zaliven limunovim sirupom i premazan bogatim ganašom od bele čokolade. Savršen spoj voćne svežine i kremaste slatkoće.
Uključite rernu da se greje na 175°C. Pripremite četvrtasti kalup dimenzija 20x20 cm – obložite ga papirom za pečenje ili premažite puterom i pospite brašnom. U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, puter, jaja, vanilu i mleko. Miksajte sve na niskoj brzini oko 1 minut, po potrebi zaustavite mikser i promešajte varjačom. Umešajte seckane kajsije kašikom. Sipajte smesu u pripremljeni kalup i poravnajte. Pecite 30–35 minuta, dok čačkalica ne izađe suva. Kada je kolač pečen, ostavite ga da se ohladi.
Pomešajte sok od limuna, toplu vodu i šećer dok se šećer ne rastvori. Hladan kolač pažljivo prelijte sirupom.
U posudu stavite belu čokoladu i pavlaku, pa zagrejte u mikrotalasnoj 1 minut. Dobro promešajte da se čokolada rastopi. Dodajte džem ili žele od kajsije i opet promešajte dok se sve ne sjedini.
Kolač presecite horizontalno na dve jednake polovine. Polovinu ganaša nanesite između dve kore. Poklopite drugom polovinom biskvita i premažite ostatkom ganaša odozgo. Ukrasite rendanom belom čokoladom.
Bonus video