Sastojci:
Za koru:
- 120 ml mleka
- 2 kašike sirćeta ili limunovog soka
- 150 g šećera
- 180 ml ulja
- 2 šolje brašna (tip 400 meko)
- 1 ipo kašika kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- pola kašičice sode bikarbone
- 240 ml tople vode
Za čokoladnu smesu (preliv):
- 1 kašika kakao praha
- 65 g šećera
- 80 ml ulja
- 120 ml mleka
Za šlag kremu:
- 1 šolja slatke pavlake za mućenje
- ½ šolje šećera u prahu (ili po ukusu)
- ¼ šolje Nutelle
- malo rendane čokolade za dekoraciju
Priprema:
Ovaj čokoladni kolač je pravo čudo od ukusa – mek, sočan i bogat, a pritom bez jaja. Savršeno izbalansirani slojevi biskvita, lagane kreme i sjajne glazure čine ga idealnim za posebne prilike ili kad jednostavno želite da se počastite nečim raskošnim. Priprema je jednostavna, a rezultat izgleda kao iz poslastičarnice.
Sipajte mleko i sirće (ili limunov sok) u činiju, ostavite 5 minuta da mleko blago „ukisne“. Dodajte šećer, ulje i dobro umutite.
U drugoj činiji pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Suve sastojke postepeno dodajte u mokre, naizmenično sa toplom vodom, dok ne dobijete glatko testo. Sipajte u kalup (20 cm) obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 40–45 minuta na 180°C. Ostavite da se kora ohladi.
Sve sastojke (kakao, šećer, ulje, mleko) stavite u šerpicu. Zagrevajte na laganoj vatri dok se lepo ne sjedini i malo zgusne. Prelijte ohlađeni biskvit ravnomerno ovom smesom.
Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsta. Dodajte Nutelu i lagano umešajte. Namažite preko ohlađene kore sa čokoladnom smesom. Po vrhu pospite rendanu čokoladu.
Bonus video