Mekani kolač sa suvim voćem i jabukama

Isprobajte recept za mekani kolač sa suvim voćem, jabukama i orasima. Sočan, lagan i bez glutena – idealan za doručak ili desert uz čaj i kafu.
Mekani kolač sa suvim voćem Foto: Printscreen/Youtube/COMPARTIENDO MI COCINA

Voćni kolači su uvek rado viđeni na stolu, a ovaj recept spaja jednostavne sastojke u desert koji je i ukusan i lagan za pripremu. Jabuke daju sočnost, orasi i suvo voće prijatnu hrskavost, a amarant i pirinčano brašno čine ga hranljivim i bezglutenskim. Najlepše od svega je što se sve lako umuti i brzo peče, pa kolač možete spremiti i usred užurbanog dana.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: kolač

Porcije: 8–10 parčića

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat

Težina: laka

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 2 jabuke 
  • 90 g otopljenog putera 
  • 120 ml mleka 
  • 2 šolje amaranta (oko 85 g)
  • 50 g oraha
  • 50 g smeđeg šećera 
  • pola kesice praška za pecivo 
  • 100 g pirinčanog brašna
  • 40 g sušenih brusnica 
Savet:

Nemojte prepeći kolač – čim je sredina suva na test čačkalicom, izvadite ga iz rerne da ostane mekan i sočan.

Priprema:

Umutite smesu

Umutite jaja sa smeđim šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte otopljen puter i mleko, pa sjedinite.

Dodajte jabuke

Oljuštite i izrendajte jabuke, pa ih umešajte u smesu.

Umešajte suve sastojke

Pomešajte pirinčano brašno, amarant i prašak za pecivo, pa ih postepeno dodajte u smesu i sjedinite.

Dodajte orašaste plodove i suvo voće

Ubacite naseckane orahe i sušene brusnice, pa sve dobro promešajte.

Pripremite kalup

Izlijte smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Po vrhu poređajte tanke kriške jabuka i pospite još malo suvog voća za dekoraciju.

Završni koraci

Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 35–40 minuta, dok kolač ne porumeni i ne postane čvrst na dodir. Ostavite kolač da se ohladi, pa po želji pospite prah šećerom.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Pita sa jabukama iz tiganja Izvor: Instagram/beccasgreatbakes