Ove palačinke od jabuka pripremaju se u rerni, što ih čini brzim i praktičnim desertom. Testo je mekano i vazdušasto, dok jabuke daju prirodnu sočnost i slast. Najlepše ih je posuti mešavinom cimeta i šećera ili poslužiti sa medom, puterom ili pavlakom.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: kolač

Ukupno vreme pripreme: 45 min

Broj porcija: 4

Kalorije po porciji: oko 250 kcal

Nivo težine: lako

Sastojci:

Za testo:

  • 4 jajeta
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašika šećera
  • 400 ml mleka
  • 250 g brašna
  • 2 kašike ulja
  • 2–3 jabuke

Za serviranje:

  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • puter, med ili pavlaka – po želji
Savet:

Za intenzivniji miris i bolji ukus, koristite kiselkaste jabuke jer daju prijatan kontrast slatkom testu.

Priprema:

Priprema testa

Umutite jaja sa prstohvatom soli, šećerom i vanilin šećerom. Dodajte mleko i postepeno umešajte brašno dok ne dobijete glatko testo. Na kraju dodajte biljno ulje i sve sjedinite.

Dodavanje jabuka

Jabuke oljuštite, odstranite semenke i isecite na tanke kriške ili kockice, a možete i da ih rendate. Umešajte jabuke u pripremljeno testo.

Pečenje

Sipajte masu u podmazan pleh. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C, režim gore-dole bez ventilatora, na srednjem nivou, oko 30 minuta.

Završni koraci

Pečene palačinke pospite šećerom pomešanim sa cimetom. Poslužite uz puter, med ili pavlaku po želji.

Bonus video

00:09
Palačinke sa jabukom i cimetom Izvor: TikTok/babychrismom