Sastojci:
- 500 ml mleka
- 150 g griza
- Prstohvat soli
- 1 kesica vanilin šećera
- 1–2 kašike šećera (po ukusu)
- 1 jaje
- 2–3 kašike brašna (po potrebi za gustinu)
Priprema:
Kada poželite nešto brzo, slatko i lako za pripremu, palačinke od griza su pravi izbor. Meke i nežne, one se brzo prave, a savršeno se slažu sa džemom, medom ili voćem. Bez mnogo muke i komplikacija, ovaj recept će vas osvojiti jednostavnošću i ukusom.
U šerpu sipajte mleko, dodajte prstohvat soli, vanilin šećer i običan šećer. Zagrejte do vrenja, pa dodajte griz uz stalno mešanje. Kuvajte nekoliko minuta dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi 10–15 minuta. Umutite jaje i dodajte ga u prohlađeni griz, pa umešajte i brašno. Smesa treba da bude gusta ali ne previše čvrsta. Kašikom vadite male količine smese i pecite na podmazanom tiganju na srednje jakoj vatri, s obe strane, dok ne porumene. Po želji ih pospite šećerom u prahu, premažite džemom, medom ili kremom.
Bonus video