Sastojci:
Za testo:
- 150 g šećera
- 290 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 240 ml mleka
- 2 jajeta
- 90 g otopljenog putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Dodatno:
- 1 šolja smrznutog šumskog voća
- Topli džem ili žele (od kajsije, ribizle ili po želji)
Priprema:
Kada poželite da napravite nešto jednostavno, a opet posebno – ovaj mekani kolač sa šumskim voćem biće pravo rešenje. Ne traži mnogo sastojaka, ni posebne veštine, a rezultat je kolač koji miriše na domaću kuhinju i mami osmeh čim se izvuče iz rerne. Odlično se slaže uz kaficu, a još bolje uz šolju mleka ili čaja. Ako volite jednostavne, a raskošne kolače – ovaj recept će vam se odomaćiti.
U velikoj činiji pomešajte šećer, brašno i prašak za pecivo. U posebnoj posudi umutite mleko, jaja, otopljeni puter i vanilu. Spojite suve i mokre sastojke i mešajte dok se ne dobije glatka smesa. Sipajte smesu u podmazan ili papirom obložen pleh (20 × 20 cm). Ravnomerno rasporedite smrznuto voće po vrhu.
Po želji, pre ili posle pečenja, premažite kolač tankim slojem toplog džema. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 30–35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva. Ostavite da se ohladi pre sečenja.
Bonus video