Sastojci:

Za testo:

  • 150 g šećera
  • 290 g brašna 
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 240 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 90 g otopljenog putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Dodatno:

  • 1 šolja smrznutog šumskog voća
  • Topli džem ili žele (od kajsije, ribizle ili po želji)

Priprema:

Kada poželite da napravite nešto jednostavno, a opet posebno – ovaj mekani kolač sa šumskim voćem biće pravo rešenje. Ne traži mnogo sastojaka, ni posebne veštine, a rezultat je kolač koji miriše na domaću kuhinju i mami osmeh čim se izvuče iz rerne. Odlično se slaže uz kaficu, a još bolje uz šolju mleka ili čaja. Ako volite jednostavne, a raskošne kolače – ovaj recept će vam se odomaćiti.

Savet:

Ako koristite zamrznuto voće, nemojte ga prethodno odmrzavati – tako će kolač ostati mek i bez viška tečnosti.

U velikoj činiji pomešajte šećer, brašno i prašak za pecivo. U posebnoj posudi umutite mleko, jaja, otopljeni puter i vanilu. Spojite suve i mokre sastojke i mešajte dok se ne dobije glatka smesa. Sipajte smesu u podmazan ili papirom obložen pleh (20 × 20 cm). Ravnomerno rasporedite smrznuto voće po vrhu.

Po želji, pre ili posle pečenja, premažite kolač tankim slojem toplog džema. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 30–35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva. Ostavite da se ohladi pre sečenja.

Bonus video

00:19
Recept za jednostavni kolač sa borovnicama i limunom Izvor: Instagram/lovevivvv