Sastojci:

Za krem:

  • 500 ml mleka
  • 4 žumanceta
  • 60 g šećera (ili više po ukusu)
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Prstohvat soli
  • 40 g putera

Za slojeve:

  • 250 g lisnatog testa (pečenog i izlomljenog)
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Ako volite Napoleon tortu, ali nemate vremena za klasičnu verziju sa korama, ova varijanta u čaši je pravo rešenje! Priprema je jednostavna, izgleda elegantno, a ukusom podseća na najbolje poslastice iz poslastičarnice. Hrskavo lisnato testo, bogat žuti krem i miris vanile spojiće se u desert koji će svi tražiti i sutradan.

Savet:

Ako želite da lisnato testo ostane hrskavo, ređajte ga neposredno pre serviranja. Ako volite da omekša, složite ranije i ostavite u frižider na nekoliko sati.

Umutite žumanca sa običnim i vanilin šećerom, dodajte prstohvat soli. Umešajte mleko i sve stavite na laganu vatru. Kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne kao puding. Sklonite sa vatre i umešajte puter dok se ne istopi i sjedini sa kremom. Ostavite krem da se potpuno ohladi.

U međuvremenu ispecite lisnato testo. Stavite ga na pleh i isecite nožem na dugačke trake, vertikalno, a zatim i horizontalno tako da se formiraju mali kvadratići .

U čaše ili činije ređajte red kreme, red izlomljenog lisnatog testa, pa ponavljajte do vrha. Završite kremom i pospite šećerom u prahu.

Bonus video

00:30
Napoleon torta Izvor: Instagram/best_kompotik