Sastojci:
Za krem:
- 500 ml mleka
- 4 žumanceta
- 60 g šećera (ili više po ukusu)
- 1 kesica vanilin šećera
- Prstohvat soli
- 40 g putera
Za slojeve:
- 250 g lisnatog testa (pečenog i izlomljenog)
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Ako volite Napoleon tortu, ali nemate vremena za klasičnu verziju sa korama, ova varijanta u čaši je pravo rešenje! Priprema je jednostavna, izgleda elegantno, a ukusom podseća na najbolje poslastice iz poslastičarnice. Hrskavo lisnato testo, bogat žuti krem i miris vanile spojiće se u desert koji će svi tražiti i sutradan.
Umutite žumanca sa običnim i vanilin šećerom, dodajte prstohvat soli. Umešajte mleko i sve stavite na laganu vatru. Kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne kao puding. Sklonite sa vatre i umešajte puter dok se ne istopi i sjedini sa kremom. Ostavite krem da se potpuno ohladi.
U međuvremenu ispecite lisnato testo. Stavite ga na pleh i isecite nožem na dugačke trake, vertikalno, a zatim i horizontalno tako da se formiraju mali kvadratići .
U čaše ili činije ređajte red kreme, red izlomljenog lisnatog testa, pa ponavljajte do vrha. Završite kremom i pospite šećerom u prahu.
Bonus video