Sastojci:
- 6 velikih jaja
- 240 g + 2 kašike šećera
- 2 kašičice rendane limunove kore
- 120 ml svežeg limunovog soka (3-4 limuna)
- so
- 240 ml slatke pavlake
Recept za osvežavajući mus od limuna:
Kako biste napravili mus, napunite veliku šerpu sa nekoliko centimetara vode i dovedite do ključanja na srednjoj vatri. U velikoj posudi otpornoj na toplotu, umutite 3 cela jajeta, 3 žumanca (belanca sačuvajte u posebnoj posudi), 240 g šećera, koru limuna, sok od limuna i prstohvat soli. Stavite posudu iznad šerpe sa ključalom vodom i kuvajte, stalno mešajući drvenom kašikom, oko 15 minuta ili dok se smesa malo ne zgusne.
Sklonite sa vatre i ostavite sa strane 15 minuta. Sipajte u posudu i stavite komad plastične folije direktno na površinu smese. Hladite u frižideru najmanje 1-2 sata ili dok se potpuno ne ohladi. Preostala 3 belanca stavite u posudu za mešanje i mutite velikom brzinom 1 minut. Dodajte preostale 2 kašike šećera i nastavite da mutite dok belanca ne postanu čvrsta. Pažljivo umešajte umućena belanca u hladnu smesu od limuna.
Dodajte slatku pavlaku u posudu i mutite velikom brzinom dok se ne dobiju čvrsti vrhovi. Umešajte šlag u smesu od limuna. Hladite najmanje 30 minuta i servirajte hladno. Čuvajte u frižideru do 5 dana. Možda ćete želeti da napravite i osvežavajući mus od višanja.
Pročitajte kako se pravi najjednostavniji čokoladni mus iz blendera
BONUS VIDEO
StvarUkusa
