Čokoladni mus pravi se u ovom receptu sa čokoladom, neslanim puterom, kako prahom i šlagom. Ukoliko volite čokoladu možda ćete želeti da napravite i čokoladni kolač od 2 sastojka koji se ne peče. Evo i kako da napravite čokoladni mus.

Sastojci:

  • 120 g čokolade, sitno iseckane
  • 1 kašika neslanog putera
  • 1 kašika kakao praha
  • 1/4 kašičice soli
  • 250 g slatke pavlake

Recept za najbolji čokoladni mus bez jaja

Stavite čokoladu u veliku posudu otpornu na toplotu. U srednjem tiganju na laganoj vatri kuvajte puter i kakao prah, stalno mešajući, dok se puter ne istopi i ne postane gladak. Dodajte so i 60 g slatke pavlake. Povećajte toplotu na srednju i dovedite do ključanja. Čokoladu odmah prelijte mešavinom krema i ostavite da odstoji, oko 5 minuta. (Uverite se da je čokolada potopljena u krem, ali nemojte mešati).

U međuvremenu, u srednjoj posudi, koristeći ručni mikser na visokoj brzini umutite preostalu slatku pavlaku u šlag. Ostavite u frižideru dok ne bude trebalo da je upotrebite. Koristeći mikser ili mutilicu, počnite da crtate mali krug u centru čokoladne mešavine dok ne počne da se zgušnjava i dok se ne formira vrtlog. Nastavite da mutite u širim krugovima dok se smeša ne sjedini u ujednačeno gust i sjajan ganaš. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dok ne prestane toplo na dodir, oko 5 minuta.

Odvojite oko 1/2 šolje šlaga za serviranje; stavite u frižider dok ne budete spremni za upotrebu. Uz pomoć velike lopatice, umešajte jednu trećinu čokoladnog ganaša u preostali šlag dok se ne sjedini. Dodajte preostali čokoladni ganaš i nastavite da mešate dok ne ostanu tragovi. Podijelite mousse na 6 šolja i stavite u frižider dok se ne stegne, oko 40 minuta. Na vrh stavite šlag i još čokoladnih ljuspica.

Pročitajte kako se pravi čokoladni sladoled sendvič

BONUS VIDEO

ČOKOLADNI MUS KAO IZ VRHUNSKIH RESTORANA: Najpoznatiji beogradski kuvar podelio svoj recept! Kurir televizija

StvarUkusa/L.S.