Čizkejk se pravio još u antičkoj Grkčoj i to od samo tri sastojka - brašna, sira i meda. Danas je ovaj kolač popularan u celom sve i svi ga spremaju na drugačiji način. Donosimo vam i korejski recept za čizkejk od borovnica koji možete da služite i kada vam dođu gosti.

Sastojci: 

  • 1 pakovanje piškota
  • 50 ml tople vode
  • 20 g šećera
  • 1 kašičica soka od limuna
  • Za fil:
  • 200 g krem sira
  • 45 g šećera
  • 140 ml slatke pavlake
  • 30 ml hladne vode
  • 5 g želatina 
  • 1 kašika limunovog soka
  • Za glazuru od borovnica:
  • 80 g borovnica 
  • 30 g šećera
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 80 g jogurta
  • 3 g želatina 
  • 15 ml vode
  • Za dekoraciju:
  • 60 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika glazure od borovnica

Recept za čizkejk od borovnice: 

Potopite želetain u vodi i ostavite da nabubri. U posudi umutite krem sir sa 35 g šećera, pa pomešajte sa slatkom pavlakom koju ste umutili sa 10 g šećera. Na kraju u tu smesu dodajte i želatin koji ste otopili na pari i sve lepo sjedinite. Sipajte sok od limuna i promešajte. U posudu dimenzija 8x18 stavite pek papir, pa sipajte dobijenu smesu i poravnajte. U posudi pomešajte toplu vodu, šećer i sok od limuna, pa umočite piškote i poređajte preko fila. Pokrijte providnom folijom i stavite u zamrzivač na 5 sati. U blenderu pomešajte borovnice, šećer, sok do limuna i jogurt, pa dobro izblenirajte. Želatin pomešajte sa vodom i ostavite da nabubri. Sipajte glazuru od borovnica šerpu i kratko zagrejte, pa dodajte želatin. Sve dobro promešajte i procedite. Kolač izvadite iz kalupa i stavite na rešetku ispod koje ćete staviti tanjir. Sipajte glazuru od borovnica (jednu kašiku odvojite sa strane), pa vratite  frižider da se stegne. Umutite slatku pavlaku sa šećerom i glazurom od borovnice i ukrasite čizkejk. 

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija Kako se pravi čizkejk u tegli?

StvarUkusa/S.B.