Čizkejk se pravio još u antičkoj Grkčoj i to od samo tri sastojka - brašna, sira i meda. Danas je ovaj kolač popularan u celom sve i svi ga spremaju na drugačiji način. Donosimo vam i korejski recept za čizkejk od borovnica koji možete da služite i kada vam dođu gosti.
Sastojci:
- 1 pakovanje piškota
- 50 ml tople vode
- 20 g šećera
- 1 kašičica soka od limuna
- Za fil:
- 200 g krem sira
- 45 g šećera
- 140 ml slatke pavlake
- 30 ml hladne vode
- 5 g želatina
- 1 kašika limunovog soka
- Za glazuru od borovnica:
- 80 g borovnica
- 30 g šećera
- 1 kašičica limunovog soka
- 80 g jogurta
- 3 g želatina
- 15 ml vode
- Za dekoraciju:
- 60 ml slatke pavlake
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika glazure od borovnica
Recept za čizkejk od borovnice:
Potopite želetain u vodi i ostavite da nabubri. U posudi umutite krem sir sa 35 g šećera, pa pomešajte sa slatkom pavlakom koju ste umutili sa 10 g šećera. Na kraju u tu smesu dodajte i želatin koji ste otopili na pari i sve lepo sjedinite. Sipajte sok od limuna i promešajte. U posudu dimenzija 8x18 stavite pek papir, pa sipajte dobijenu smesu i poravnajte. U posudi pomešajte toplu vodu, šećer i sok od limuna, pa umočite piškote i poređajte preko fila. Pokrijte providnom folijom i stavite u zamrzivač na 5 sati. U blenderu pomešajte borovnice, šećer, sok do limuna i jogurt, pa dobro izblenirajte. Želatin pomešajte sa vodom i ostavite da nabubri. Sipajte glazuru od borovnica šerpu i kratko zagrejte, pa dodajte želatin. Sve dobro promešajte i procedite. Kolač izvadite iz kalupa i stavite na rešetku ispod koje ćete staviti tanjir. Sipajte glazuru od borovnica (jednu kašiku odvojite sa strane), pa vratite frižider da se stegne. Umutite slatku pavlaku sa šećerom i glazurom od borovnice i ukrasite čizkejk.
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem