Da li ste znali da se čizkejk služio kao svadbena torta u antičkoj Grčkoj? Ovaj ukusan kolač se pravi od davnina, a nekada su se koristila samo tri sastojka - brašno, sir i med. Danas postoji bezbroj različitih recepata za čizkejk, a mi vam predlažemo da probate da ga napravite i sa jabukama. Priprema zahteva malo vremena i strpljenja, ali savšrena kombinacija sastojaka ga čini prosto nedoljivim, pa nećete moći da se zaustavite na jednom parčetu.
Sastojci:
- Za koru:
- 200 g keksa
- 1/2 kašičice muskatnog oraščića
- 1,5 kašičica cimeta
- 1,5 kašika braon šećera
- 50 g putera
- Za mrvice od testa i jabuke:
- 150 g jabuka
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica cimeta
- 100 g brašna
- 80 g braon šećera
- 70 g putera sobne temperature
- Za čizkejk fil:
- 600 g krem sira
- 200 g šećera
- 150 g pavlake
- 1 kašika kukuruznog škroba
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 3 jajeta
Recept za čizkejk od jabuka:
Napravite koru: U blender stavite keks, braon šećer, cimet i muskatni oraščić i sve dobro izblendirajte. Zatim dodajte istopljeni puter i ponovo dobro izblendirajte. Kalup obložite pek papirom, pa sipajte dobijenu smesu. Rasporedite po ivici i dnu, pa čašom lepo pritisnite. Pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi.
Napravite mrvice od testa i jabuke: Jabuke isecite na kockice, pa pomešajte sa šećerom i cimetom. Sve lepo promešajte da se sastojci sjedine. Pokrijte providnom folijom. U drugoj posudi pomešajte brašno, puter i braon šećer. Rukama sjedinite dok ne napravite mrvice. Pokrijte providnom folijom.
Napravite fil: Kratko mutite krem sir, pa postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite. U drugoj posudi pomešajte pavlaku i kukuruzni skrob sve dok ne dobijete glatku smesu. Ne sme da bude grudvica. Dodajte u krem sir, kao i vanilu, pa dobro sjedinite mikserom. Postepeno dodajte jaja i sve vreme mutite.
Napravite čizkejk: U kalup sipajte čizkejk fil i sve lepo poravnajte. Preko prvo rasporedite smesu od jabuka, a zatim i mrvice od testa. Sa spoljne strane kalup obložite alu folijom, pa stavite u dublju tepsiju. Do pola sipajte vrelu vodu.
Pecite čizkejk: Pecite čizkejk u zagrejanoj rerni na 160°C oko sat i po vremena. Nakon toga lagano protresite kalup. Isključite rernu i malo otvorite vrata, a čizkejk ostavite unutra da se hladi nekih sat vremena. Zatim ga izvadite iz rerne i sklonite alu foliju. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi još sat vremena, pa stavite u frižider preko noći.
Pročitajte i ovo: Čizkejk koji se ne peče, savršen za tople dane
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem