Da li ste znali da se čizkejk služio kao svadbena torta u antičkoj Grčkoj? Ovaj ukusan kolač se pravi od davnina, a nekada su se koristila samo tri sastojka - brašno, sir i med. Danas postoji bezbroj različitih recepata za čizkejk, a mi vam predlažemo da probate da ga napravite i sa jabukama. Priprema zahteva malo vremena i strpljenja, ali savšrena kombinacija sastojaka ga čini prosto nedoljivim, pa nećete moći da se zaustavite na jednom parčetu.

Sastojci: 

  • Za koru: 
  • 200 g keksa 
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića
  • 1,5 kašičica cimeta 
  • 1,5 kašika braon šećera
  • 50 g putera
  • Za mrvice od testa i jabuke:
  • 150 g jabuka
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 100 g brašna
  • 80 g braon šećera
  • 70 g putera sobne temperature
  • Za čizkejk fil:
  • 600 g krem sira 
  • 200 g šećera
  • 150 g pavlake 
  • 1 kašika kukuruznog škroba
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 3 jajeta

Recept za čizkejk od jabuka:

Napravite koru: U blender stavite keks, braon šećer, cimet i muskatni oraščić i sve dobro izblendirajte. Zatim dodajte istopljeni puter i ponovo dobro izblendirajte. Kalup obložite pek papirom, pa sipajte dobijenu smesu. Rasporedite po ivici i dnu, pa čašom lepo pritisnite. Pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi.

Napravite mrvice od testa i jabuke: Jabuke isecite na kockice, pa pomešajte sa šećerom i cimetom. Sve lepo promešajte da se sastojci sjedine. Pokrijte providnom folijom. U drugoj posudi pomešajte brašno, puter i braon šećer.  Rukama sjedinite dok ne napravite mrvice. Pokrijte providnom folijom. 

Napravite fil: Kratko mutite krem sir, pa postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite. U drugoj posudi pomešajte pavlaku i kukuruzni skrob sve dok ne dobijete glatku smesu. Ne sme da bude grudvica. Dodajte u krem sir, kao i vanilu, pa dobro sjedinite mikserom. Postepeno dodajte jaja i sve vreme mutite. 

Napravite čizkejk: U kalup sipajte čizkejk fil i sve lepo poravnajte. Preko prvo rasporedite smesu od jabuka, a zatim i mrvice od testa. Sa spoljne strane kalup obložite alu folijom, pa stavite u dublju tepsiju. Do pola sipajte vrelu vodu. 

Pecite čizkejk: Pecite čizkejk u zagrejanoj rerni na 160°C oko sat i po vremena. Nakon toga lagano protresite kalup. Isključite rernu i malo otvorite vrata, a čizkejk ostavite unutra da se hladi nekih sat vremena. Zatim ga izvadite iz rerne i sklonite alu foliju. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi još sat vremena, pa stavite u frižider preko noći. 

Pročitajte i ovo: Čizkejk koji se ne peče, savršen za tople dane

BONUS VIDEO: 

Mini čizkejk  Instagram/foodaddiicted

StvarUkusa/S.B.