Kasekuchen (kasekuken) je tradicionalni nemački kolač od sira, sličan čizkejku koji se peče. Možete da ga pripremite lako, za manje od sat i po vremena. Kolač kasekuchen se sprema sa kvarkom kojeg nema u našim prodavnicama, ali možete da ga zamenite svežim sirom. Ovo je najlakši recept za kasekuchen koji postoji!
Sastojci:
- 200 grama maslaca
- 225 grama kristal šećera
- 6 jaja
- 225 grama brašna
- 4 šolje svežeg sira
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašika soka limuna
- 1 kesica pudinga od vanile
- Za serviranje - šlag i voće po želji
Kako se pravi "kasekuchen"
Pripremite rernu
Zagrejte rernu na 190 stepeni, podmažite okrugli kalup maslacem. Na dno stavite krug papira za pečenje, kako se kolač ne bi zalepio.
Pripremite testo za kasekuchen
Za testo za kasekuchen, umutite maslac, jedno jaje i 80 grama šećera. Smesu utisnite u dno kalupa i pokušajte da je rasporedite i po zidovima, da bi kolač kasekuchen imao krckavu koricu.
Umutite fil sa žumancima
Fil za kasekuchen kolač pravi se od ostalih sastojaka - prvo penasto umutite mikserom preostali maslac i šećer. Jaja razdvojite na žumanca i belanca, pa prvo u fil dodajte žumanca, jedno za drugim. Dobro umutite fil pre nego što dodate sledeće jaje. Kada ste dodali sva jaja, pažljivo umešajte sir. Potom u fil za kasekuchen dodajte vanilin šećer, ekstrakt vanile i sok limuna, a na kraju puding u prahu.
Umutite belanca i dodajte ih
Mikserom mutite belanca oko pet do sedam minuta, dok ne dobijete čvrst šne. Pažljivo ga špatulom umešajte u žuti fil, sipajte preko testa u kalupu i poravnajte.
Ispecite kolač kasekuchen
Kolač kasekuchen stavite u rernu i pecite jedan sat. Potom ugasite rernu, odškrinite njena vrata i ostavite kolač kasekuchen u vrućoj rerni još deset minuta.
Servirajte kasekuchen
Pustite kolač kasekuchen da se ohladi do sobne temperature, pa ga servirajte sa šlagom i svežim voćem po izboru. Prijatno!
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/B.Z.J.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem