Košnice su starinski kolač koji se često služi na slavama, ali i za praznike. Kako je u toku Uskršnji post, naš predlog je da napravite posne košnice sa kokosom i čokoladom koje će se sigurno svima dopasti. Priprema je jednostavna i ne zahteva preterane poslastičarske veštine, a kombinacija sastojaka je prosto neodoljiva. 

Sastojci:

  • 320 g keksa
  • 150 ml ovsenog mleka
  • 90 g šećera
  • 60 g margarina
  • 30 g kakaoa
  • 100 g kokosa
  • 75 g posne čokolade

Recept za posne košnice bez pečenja:

9:52
Korak 1

Napravite fil 

Pomešajte kakao i šećer, pa postepeno sipajte mleko i dobro promašajte da ne ostanu grudvice. Kuvajte dok se malo ne zgusne, uz mešanje, pa dodajte margarin. Mešajte i kuvajte dok se margarin ne istopi. 

9:52
Korak 2

Dodajte keks i kokos 

U posudi pomešajte keks koji ste izlomili, kao i kokos (20 g), pa prelijte filom od kakaoa i promešajte. 

9:52
Korak 3

Napravite kolač 

Uzmite visoku čašu za rakiju, pa stavite kesu za zamrzivač u nju. Zatim sipajte smesu koju ste napravili i lepo utisnite u čašu. Prebacite kolač na tacnu koju ste obložili pek papirom. Tako radite dok ne utrošite sav fil. Stavite u frižider ili zamrzivač da se kolači stegnu. 

10:03
Korak 4

Premažite čokoladom 

Istopite čokoladnu na pari, pa premažite sve kolače. Zatim ih pospite preostalim kokosom, pa vratite u frižider i ostavite da se kolači ohlade. 

 Pročitajte i ovo: Sitni čokoladni kolači

BONUS VIDEO: 

Instagram/dilettasecco Recept za kolač od grčkog jogurta sa aromom limuna

(StvarUkusa/S.B.)