Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAKO FRANCUZI SPREMAJU KOŠNICE: Kremasti kolač sa krckavim testom - biće hit na svakoj slavi (VIDEO)

Autor Sanja Belinić

Recept za francuske košnice sa kesten pireom su odličan predlog za posluženje na slavi.

 Košnice sa kestenom - francuski kolač Izvor: Printscreen/YT/Tasty

Monblan (Mont Blanc) je čuveni francuski desert od zaslađenog kesten pirea. Nastao je u Parizu u devetnaestom veku, a ime je dobio po planini. Ovo je jesenji i zimski kolač koji se služi u pariskim poslastičarnicam još od 1903. godine. Dugo se smatrao staromodnim i teškim, ali ponovo postaje popularan 2010. godine. Ovaj francuski kolač dosta podseća na naše košnice, doduše izgledom jer je priprema drugačija. Ali, ako volite košnice, ovaj kolač ćete obožavati. Kombinacija krckavog testa, beze sloja, a onda i šlaga i kesten pirea su prosto neodoljiva kombinacija. 

Sastojci:

  • 900 g kestenja 
  • 720 ml vode 
  • 50 g šećera 
  • 2 kašike ekstrakta vanile 
  • Za šne: 
  • 2 belanceta
  • 100 g šećra
  • Još:
  • 1 l slatke pavlake
  • lisnato testo
  • šećer u prahu

Recept za košnice sa kesten pireom - francuski kolači: 

Kesten zasecite u obliku krsta, pa poređajte na pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 230°C oko pola sata. Zatim ih ogulite i stavite u šerpu, pa prelijte vodom i dodajte šećer i ekstrakt vanile. Kuvajte i mešajte dok voda ne ispari, nekih 15-20 minuta. Zatim kestenje dobro izblendirajte, da dobijete pastu, pa procedite kroz sito. Sipajte u špric za kolače (ili kesu za zamrzivač kojoj ste isekli vrh) i ohladite. Zatim kratko umutite belanca, pa dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. I šne sipajte u špric za kolače ili kesu za zamrzivač, pa istisnite kružnim pokretima na pleh obložen pek papirom (pogledaj sliku). Pecite u zagrejanoj rerni na 90°C oko sat vremena. Razvucite lisnato testo i čašom vadite okrugle oblike. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite u rerni na 180°C nekih 30 minuta. Na svaki krug lisnatog testa, stavite pečeni beze od belanaca i preko kružnim pokretima prvo nanesite umućenu slatku pavlaku, pa onda fil od kestena i pospite šećerom u prahu. Francuske košnice su spremne za posluživanje. 

 Kako se sipa šne na pleh Izvor: Printscreen/YT/Tasty

Pročitajte i ovo: Kako se prave košnice

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:24
Kolači pravljeni s ljubavlju za Svratište na Novom Beogradu
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Izvor: StvarUkusa 

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti