Sastojci:
Za patišpanj testo:
- 3 jajeta
- 1 kesica vanilin šećera
- prstohvat soli
- 80 g šećera
- 50 g mleka (sobne temperature)
- 120 g brašna
- 1 kašičica kakao praha (za šablon, po želji)
Za džem od borovnica:
- 200 g borovnica
- 15 g kukuruznog skroba
- 30 g šećera
Za kremu:
- 200 g krem sira
- 60 g šećera u prahu
- 200 g slatke pavlake
Priprema:
Mek, vazdušast i osvežavajuć rolat sa domaćim džemom od borovnica i laganom kremom od sira – savršen za posebne prilike ili kao desert uz popodnevnu kafu.
Pripremite džem: U šerpici pomešajte borovnice, šećer i skrob. Kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
Napravite testo: Umutite jaja sa vanilin šećerom, običnim šećerom i solju dok ne postanu penasta i svetla. Dodajte mleko, pa pažljivo umešajte brašno. Po želji, deo smese pomešajte s kakaom i pomoću kese napravite šablon na papiru za pečenje, zamrznite na 15 minuta, pa preko toga sipajte ostatak smese.
Sipajte smesu u pleh obložen papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 °C oko 12–15 minuta. Odmah urolajte zajedno s papirom i ostavite da se ohladi.
Napravite kremu: Umutite pavlaku u čvrst šlag. U drugoj posudi umutite krem sir sa šećerom u prahu, pa pažljivo sjedinite s pavlakom.
Odmotajte patišpanj, premažite kremom, pa džemom. Ponovo ga urolajte, zamotajte u foliju i stavite u frižider na najmanje 2 sata.
Bonus video
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije