Sastojci:

Za patišpanj testo:

  • 3 jajeta
  • 1 kesica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 80 g šećera
  • 50 g mleka (sobne temperature)
  • 120 g brašna
  • 1 kašičica kakao praha (za šablon, po želji)

Za džem od borovnica:

  • 200 g borovnica
  • 15 g kukuruznog skroba
  • 30 g šećera

Za kremu:

  • 200 g krem sira
  • 60 g šećera u prahu
  • 200 g slatke pavlake 

Priprema:

Mek, vazdušast i osvežavajuć rolat sa domaćim džemom od borovnica i laganom kremom od sira – savršen za posebne prilike ili kao desert uz popodnevnu kafu.

Savet:

Dobro umutite jaja dok ne posvetle i utrostruče se – to je tajna laganog, sunđerastog biskvita bez potrebe za praškom za pecivo.

Pripremite džem: U šerpici pomešajte borovnice, šećer i skrob. Kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.

Napravite testo: Umutite jaja sa vanilin šećerom, običnim šećerom i solju dok ne postanu penasta i svetla. Dodajte mleko, pa pažljivo umešajte brašno. Po želji, deo smese pomešajte s kakaom i pomoću kese napravite šablon na papiru za pečenje, zamrznite na 15 minuta, pa preko toga sipajte ostatak smese.

Sipajte smesu u pleh obložen papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 °C oko 12–15 minuta. Odmah urolajte zajedno s papirom i ostavite da se ohladi.

Napravite kremu: Umutite pavlaku u čvrst šlag. U drugoj posudi umutite krem sir sa šećerom u prahu, pa pažljivo sjedinite s pavlakom.

Odmotajte patišpanj, premažite kremom, pa džemom. Ponovo ga urolajte, zamotajte u foliju i stavite u frižider na najmanje 2 sata.

Bonus video

ROLAT OD PIŠKOTA S JAGODAMA Izvor: ROLAT OD PIŠKOTA S JAGODAMA