Zamislite savršeno hrskavu kombinaciju čokolade i lešnika, sa blagom karamelastom notom meda i keksa, upravo takve su domaće toblerone.
Za razliku od kupovnih verzija, ovaj recept omogućava vam da sami kontrolišete kvalitet čokolade i sastojaka, i da napravite desert koji je bogat, kremast i nezaboravan.
Idealne su za prazničnu trpezu, poklone ili trenutke kada jednostavno želite da se zasladite nečim posebnim.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: čokoladni desert / kolač
Porcije/Količina: 20-40 komada
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme hlađenja: minimalno 4–5 sati (najbolje preko noći)
Ukupno vreme pripreme: 5 sati i 20 minuta
Težina: srednje zahtevno
Sastojci:
Za smesu:
- 200 g mlevenog keksa
- 150 g putera
- 200 g šećera
- 200 g čokolade
- 100 ml vode
- 150 g lešnika
- 2 kašike meda
- Pola čaše koka kole (opciono, za mekaniju smesu)
Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
1. korak: Priprema smese
U malu šerpicu stavite puter da se rastopi. Dodajte čokoladu i šećer, mešajući dok ne dobijete ujednačenu masu. Po potrebi, dodajte malo koka kole kako bi smesa bila glatka i lakša za oblikovanje.
2. korak: Dodavanje sastojaka
Sitno iseckane lešnike, med i mleveni keks umešajte u toplu čokoladnu masu. Sve dobro sjedinite da se sastojci ravnomerno rasporede.
3. korak: Oblikovanje
Kalup za toblerone (ili oblikujte rukama) obložite samolepljivom folijom. Smesu rasporedite ravnomerno u kalup - ako je kalup veći, smesu možete podeliti na dva dela.
4. korak: Hlađenje
Ostavite smesu u frižideru da se hladi najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći, kako bi se dobro sjedinila i stegnula.
5. korak: Priprema glazure
Čokoladu za glazuru otopite na pari sa puterom ili uljem. Kada se Toblerone ohladi, prelijte ga glazurom i vratite u frižider dok se čokolada potpuno ne stegne.
6. korak: Sečenje i serviranje
Kada je glazura čvrsta, izvadite Toblerone iz kalupa, uklonite foliju i secite na tanke, trouglaste kriške. Poslužite kao elegantan praznični desert ili kao slatki dodatak uz kafu.
Ukoliko vam treba još ideja za sitne kolače, bacite pogled na svekrvino oko po starinskom receptu.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.