Domaće toblerone koje su bolje od kupovnih: Prave se od minimalno sastojaka i bez pečenja

Saznajte kako da od minimalno sastojaka i bez pečenja napravite domaće toblerone koje su bolje od kupovnih.
Foto: Foto: Shutterstock

Zamislite savršeno hrskavu kombinaciju čokolade i lešnika, sa blagom karamelastom notom meda i keksa, upravo takve su domaće toblerone.

Za razliku od kupovnih verzija, ovaj recept omogućava vam da sami kontrolišete kvalitet čokolade i sastojaka, i da napravite desert koji je bogat, kremast i nezaboravan.

Idealne su za prazničnu trpezu, poklone ili trenutke kada jednostavno želite da se zasladite nečim posebnim.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: čokoladni desert / kolač

Porcije/Količina: 20-40 komada

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme hlađenja: minimalno 4–5 sati (najbolje preko noći)

Ukupno vreme pripreme: 5 sati i 20 minuta

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • Za smesu:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 150 g putera
  • 200 g šećera
  • 200 g čokolade
  • 100 ml vode
  • 150 g lešnika
  • 2 kašike meda
  • Pola čaše koka kole (opciono, za mekaniju smesu)
  • Za glazuru:

  • 200 g čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

1. korak: Priprema smese

U malu šerpicu stavite puter da se rastopi. Dodajte čokoladu i šećer, mešajući dok ne dobijete ujednačenu masu. Po potrebi, dodajte malo koka kole kako bi smesa bila glatka i lakša za oblikovanje.

2. korak: Dodavanje sastojaka

Sitno iseckane lešnike, med i mleveni keks umešajte u toplu čokoladnu masu. Sve dobro sjedinite da se sastojci ravnomerno rasporede.

Posna verzija:

Za posnu verziju koristite posni keks, posni margarin i posnu čokoladu umesto običnih.

 3. korak: Oblikovanje

Kalup za toblerone (ili oblikujte rukama) obložite samolepljivom folijom. Smesu rasporedite ravnomerno u kalup - ako je kalup veći, smesu možete podeliti na dva dela.

4. korak: Hlađenje

Ostavite smesu u frižideru da se hladi najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći, kako bi se dobro sjedinila i stegnula.

5. korak: Priprema glazure

Čokoladu za glazuru otopite na pari sa puterom ili uljem. Kada se Toblerone ohladi, prelijte ga glazurom i vratite u frižider dok se čokolada potpuno ne stegne.

6. korak: Sečenje i serviranje

Kada je glazura čvrsta, izvadite Toblerone iz kalupa, uklonite foliju i secite na tanke, trouglaste kriške. Poslužite kao elegantan praznični desert ili kao slatki dodatak uz kafu.

Ukoliko vam treba još ideja za sitne kolače, bacite pogled na svekrvino oko po starinskom receptu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.