PITA SA KUPINAMA: Od domaćeg prhkog testa, a puna je sočnog kiselkastog fila

Domaća pita od kupina postaće vaša omiljena poslastica.

Shutterstock

Nema ništa lepše nego kada sami napravite domaću pitu, a još ako sa nadevom od voća, to je pun pogodak. Sezona je svežih kupina, pa ih iskoristite da napravite ovu jednostavnu poslasticu, čija priprema ne iziskuje previše iskustva. Uvek možete da je poslužite uz kuglu domaćeg sladoleda, a toliko je sočna i uskusna da će vam sigurno svi tražiti recept. 

Sastojci:

Za testo:

  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 380 g brašna
  • 3 kašike vode
  • 2 kesice vanilin šećera
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 500 g kupina
  • 70 g šećera
  • kockica maslaca
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kašike brašna
  • naribana korica limuna

Priprema:

Maslac isecite na kocke, pa ga pomešajte sa brašnom, šećerom, vanilin šećerom i solju. Sve zajedno izmiksajte da dobijete mrvičastu smesu. Dodajte vodu i još jednom sve umutite. Ukoliko vam je lakše možete i da ga premesite rukama. Testo podelite u dva dela i ostavite u frižideru na pola sata. Nakon tog vremena jedan deo testa razvucite oklagijom i stavite na podmazano dno tepsije za pečenje. Kupine pažljivo operite, pomešajte ih sa šećerom, brašnom i limunovom koricom, pa ih rasporedite po testu. Maslac isecite na listice pa poređajte preko kupina. Drugu polovinu testa možete da izrendate na rende, da biste dobili mrvice. Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite pitu oko 40-45 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE