Ribizla u sirovom obliku je posebno bogata vitaminom C i polifenolima. Crna ribizla se obično kuva u slatkim ili slanim jelima. Koristi se za pravljenje džemova, marmelada i sirupa. Plod se takođe koristi za pravljenje alkoholnih pića i boja.

A ukoliko niste znali možete napraviti i domaći sladoled od ovih voćkica.

Sastojci:

  • 150 g ribizli
  • 80 g šećera
  • 400 ml slatke pavlake
  • 120 g kondenzovanog mleka

Priprema:

Stavite u šerpicu voće i šećer pa zagrevajte dok se šećer ne otopi. Dovedite do ključanja i krčkajte još 5 min. Slatku pavlaku i kondenzovano mleko dobro umutite. Sipajte u posudu, dodajte voće, promešajte lagano i zamrznite na par sati.

Izvor: Stvar ukusa

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE