Ukoliko su i vama trešnje među omiljenim voćkama, onda će vam se sigurno dopasti ovaj recept. Njihova sezona je počela i treba ih iskoristiti na najbolji mogići način

Pita sa karamelizovanim trešnjama idealan je izbor i kada imate goste, ali i kada želite samo da se zasladite zajedno sa svojim ukućanima.

Sastojci:

Za testo:

  • 200 g brašna
  • 70 g maslaca
  • 70 g kiselog mleka
  • prstohvat sode bikarbone
  • prstohvat soli

Za nadev:

  • 500 g trešanja
  • 100 g šećera

Priprema:

Šećer sipajte ravnomerno u posudu za pečenje namazanu maslacem i stavite u rernu zagrejanu na 150 C da se karamelizuje. Trešnje očistite od koštica, pa ih poređajte preko karamela i pecite dok ne omekšaju. Brašno prosejte i dodajte maslac isečen na parčiće, pa mikserom ili rukama zamesite da dobijete mrvičasto testo. U kiselo mleko dodajte so i sodu bikarbonu, pa dodajte u brašno. Sve dobro sjedinite. Testo razvijte oklagijom da bude što tanje, pa ga stavite preko trešanja u tepsiji i lagano ušuškajte krajeve. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 C nekih 15-ak minuta ili dok korica ne porumeni. Dok je pita još vruća prevrnite je na tanjir i ostavite da se ohladi, a potom secite i služite.

Izvor: Stvar ukusa