Ukoliko su i vama trešnje među omiljenim voćkama, onda će vam se sigurno dopasti ovaj recept. Njihova sezona je počela i treba ih iskoristiti na najbolji mogići način.
Pita sa karamelizovanim trešnjama idealan je izbor i kada imate goste, ali i kada želite samo da se zasladite zajedno sa svojim ukućanima.
Sastojci:
Za testo:
- 200 g brašna
- 70 g maslaca
- 70 g kiselog mleka
- prstohvat sode bikarbone
- prstohvat soli
Za nadev:
- 500 g trešanja
- 100 g šećera
Priprema:
Šećer sipajte ravnomerno u posudu za pečenje namazanu maslacem i stavite u rernu zagrejanu na 150 C da se karamelizuje. Trešnje očistite od koštica, pa ih poređajte preko karamela i pecite dok ne omekšaju. Brašno prosejte i dodajte maslac isečen na parčiće, pa mikserom ili rukama zamesite da dobijete mrvičasto testo. U kiselo mleko dodajte so i sodu bikarbonu, pa dodajte u brašno. Sve dobro sjedinite. Testo razvijte oklagijom da bude što tanje, pa ga stavite preko trešanja u tepsiji i lagano ušuškajte krajeve. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 C nekih 15-ak minuta ili dok korica ne porumeni. Dok je pita još vruća prevrnite je na tanjir i ostavite da se ohladi, a potom secite i služite.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem