KAKO SE PRAVE SRPSKE KROFNE: Recept koji se prenosi s kolena na koleno - ključni sastojak je mast

Napravite krofne kao iz bakinog kuvara.

Shutterstock

Krofnepostoje već vekovima, samo su menjale oblik od davnina do danas. Receti za testo se razlikuju u detaljima, svaka domaćica ima neki svoj, a ove srpske će vas oduševiti. Ovo je starinski recept za omiljenu poslasticu koja se pravi sa mašću, a u nju se dodaje i rendana korica limuna koja daje divnu aromu. Bogato ih uvaljajte u prah šećer, a umesto toga možete da ih napunite domaćinskim džemom

  • Sastojci:
  • 250 ml mleka
  • 20 g kvasca
  • 1 žumance
  • 1 kašika masti
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kasicice soli
  • korica limuna
  • oko 500 g brašna

Priprema:
Mleko zagrejte, pa dodajte izdrobljeni kvasac. Lepo rastvorite, pa ostavite 5 minuta da se aktivira. Dobro umutite mast sa šećerom, pa dodajte žumance, rendanu koru limuna, so, mleko i na kraju umešajte brašno. Umesite glatko testo i pokrijte krpom, pa ostavite da odmori nekih 40 minuta. Stavite testo na pobrašnjenu površinu i razvucite ga na nekih 7-8 mm debljine. Kalupom ili čašom vadite krofne i ređajte ih na pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da odmori još 15 minuta. Zagrejte ulje, ali ne previše kako krofne ne bi izgorele. Spustite ih i poklopite, pa kada ih okrenete pržite bez poklopca. Gotove uvaljajte u prah šećer. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE