Sastojci:
Za pecivo:
- 344 g višenamenskog brašna
- 50 g kristal šećera
- 1/2 kašičice soli
- 180 ml punomasnog mleka
- 43 g putera
- 1 pakovanje instant kvasca
- 1 veliko jaje, na sobnoj temperaturi
Za fil:
- 43 g putera, dodatno omekšanog
- 67 g smeđeg šećera
- 1 kašika mlevenog cimeta
Za glazuru od krem sira:
- 113 g punomasnog krem sira, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 28 g putera, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 80 g šećera u prahu
- 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
Pogledajte kako se prave:
Recept za najbolje cimet rolnice:
Kako biste napravili cimet rolnice u velikoj posudi umutite brašno, šećer i so. Ostavite na stranu. Pomešajte mleko i puter u šerpi. Zagrevajte na šporetu dok se puter ne otopi i smesa ne bude topla na dodir. Umutite kvasac da se rastvori. Sipajte smesu u suve sastojke, dodajte jaje i mešajte čvrstom lopaticom ili koristite mikser na srednjoj brzini. Mešajte dok se ne formira mekano testo.
Prebacite testo na lagano pobrašnjenu površinu. Pobrašnjenim rukama mesite testo 3-5 minuta. Trebalo bi da dobijete glatku loptu testa. Ako je previše mekano ili lepljivo, možete dodati još malo brašna. Stavite u blago podmazanu posudu, ovlaš poklopite i ostavite da se testo odmori oko 10 minuta, dok pripremate fil.
Posle 10 minuta, razvaljajte testo u pravougaonik veličine 36×20 cm. Premažite omekšalim puterom. Pomešajte cimet i smeđi šećer. Pospite ga po celom testu. Urolajte testo da napravite trupac od 36 cm. Isecite na 10–12 ravnomernih rolni i poređajte u blago podmazani okrugli pleh za pečenje.
Pokrijte pleh aluminijumskom folijom, plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom. Ostavite rolnice da narastu u relativno toplom okruženju 60–90 minuta ili dok se ne udvostruče. Nakon što se udvostruče, zagrejte rernu na 190°C. Pecite 24-27 minuta, ili dok ne porumene. Ako primetite da vrhovi prebrzo rumene, prekrijte tepsiju aluminijumskom folijom i nastavite sa pečenjem.
Izvadite pleh iz rerne i stavite ga na rešetku dok pravite glazuru. (Glazuru možete napraviti i dok se rolnice peku.) U srednjoj činiji mikserom umutite krem sir na velikoj brzini dok ne postane gladak i kremast. Dodajte puter i umutite, a zatim umutite šećer i ekstrakt vanile. Pomoću noža ili lopatice za glazuru rasporedite glazuru preko toplih rolnica i odmah servirajte. Možda ćete želeti da napravite i rolnice sa makom koje se lako prave.
Pročitajte i kako da napravite nežne kokos rolnice od 4 sastojka
BONUS VIDEO
StvarUkusa