Sastojci:
- 540 g brašna
- 2 kašičice mlevenog đumbira
- 1 kašičica sode bikarbone
- ¾ kašičice mlevenog cimeta
- ½ kašičice mlevenih karanfilića
- ¼ kašičice soli
- 180 g putera ili margarina, omekšanog
- 240 g šećera + još 2 kašike
- 1 veliko jaje
- 60 g meda
- 1 kašika vode
Recept za najmekše medenjake:
Za ove medenjake zagrejte rernu na 175 stepeni C. Stavite 2 kašike šećera u posudu i stavite na stranu. U činiju prosejte brašno, đumbir, sodu bikarbonu, cimet, karanfilić i so. Umutite puter i preostali šećer u posebnoj posudi mikserom, dok ne postan pahuljasto. Umutite jaje, pa umešajte med i vodu.
Prosejane sastojke postepeno mešajte u mešavinu sa medom, dok se dobro ne sjedine. Pobrašnjenim rukama oblikujte 24 loptice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljajte u šećer koji ste odvojili. Stavite medenjake na tepsiju obloženu papirom za pečenje u razmaku od 5 cm.
Pecite u zagrejanoj rerni 8 do 10 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite ih da se ohlade na plehu 5 minuta, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohlade. Možda ćete želeti i najjednostavniji recept za medenjake.
Pročitajte recept za italijanske medenjake sa limunom
BONUS VIDEO
StvarUkusa